TEORIJE

Visoke temeprature neće zaustaviti koronavirus, dokaz je Bliski istok

Abe je potvrdio da vlada nastoji da proširi medicinske strategije i testiranja uoči potencijalnog drugog talasa

Veliki broj zaraženih na Bliskom istoku. Agencije

E. T. / Avaz.ba

14.6.2020

Na Bliskom istoku je broj zaraženih ogroman, što govori da visoke temperature neće zaustaviti koronavirus kako su se na samom početku pojavljivale teorije. 

Premijer Japana Šinzo Abe (Shinzo Abe) rekao je danas da više temperature tokom ljeta vjerovatno neće usporiti prenošenje novog koronavirusa, s obzirom na to da je broj zaraženih veliki čak i na Bliskom istoku.

Ne možemo se opustiti samo zato što je ljeto jer se infekcija širi na Bliskom istoku gdje su temperature visoke - rekao je Abe, opovrgavajući ideju da topliji uslovi mogu igrati ulogu u smanjenju infekcija, prenosi japanska agencija Kjodo. 


Abe je potvrdio da vlada nastoji da proširi medicinske strategije. Agencije

Temperature na Bliskom Istoku premašile su 35 stepeni Celzijusa u gradovima kao što su Teheran i Rijad, prijestonice Irana i Saudijske Arabije, gdje je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije danas potvrđeno ukupno 185.000, odnosno 123.000 slučajeva.

U Kataru, gdje je najviša temperatura bila oko 40 stepeni u posljednje dvije sedmice, prosječno se dnevno zarazi oko 1.500 ljudi, što je više nego u aprilu kada je bilo hladnije. 

Abe je potvrdio da vlada nastoji da proširi medicinske strategije i testiranja uoči potencijalnog drugog talasa.

Također je rekao da je razvoj aplikacije za pametne telefone kojom bi se korisnici obavijestili o potencijalnom kontaktu sa nekim kome je dijagnosticirana virusna infekcija, u završnoj fazi, a ove nedjelje bi trebalo da počne sa radom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.