FRANCUSKA Planovi o otvaranju države i ublažavanju mjera

Makron proglasio prvu pobjedu protiv koronavirusa

Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Evrope ovisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta

Piše: Avaz.ba

Makron: Iskušenje pokazalo nedostatke i ranjivosti

Foto: AFP


Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u svom jučerašnjem obraćanju naciji rekao je kako treba graditi Evropu neovisnu o Kini i Sjedinjenim Državama, proglasivši i "prvu pobjedu" svoje države protiv koronavirusa.

Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Evrope ovisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta. 

- Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti, našu ovisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara - rekao je Makron u obraćanju na televiziji, istaknuvši kako želi da Europa iz toga izvuče lekciju.

- Jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, te više rada i proizvodnje kako ne bi bili ovisni o drugima - dodao je. 

Makron je najavio da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa.

Rat protiv epidemije nije gotov, no sretan sam zbog ove prve dobivene bitke protiv virusa - objavio je Makron, dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni. 

  • Makron: Rat protiv epidemije nije gotov

    Makron: Rat protiv epidemije nije gotov

    Foto: AFP


Francuske vlasti očekuju da će privreda ove godine pasti za 11 posto, a Makron je najavio da će Francuska za pomoć izdvojiti oko 500 milijardi eura. Obećao je, međutim, da trošak održavanja poslovanja kompanija i zaposlenosti stanovništva neće biti na leđima poreznih obveznika.

Čelnik druge najveće evropske ekonomije osvrnuo se i na antirasističke demonstracije koji su se nakon Sjedinjenih Američkih Država proširili širom svijeta, pa i Francuskom koja je kritizirana zbog lošeg tretmana prema njezinim manjinama.

Makron je rekao kako boja kože često umanjuje prilike u Francuskoj i obećao da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije.

No, predsjednik te države s kolonijalističkom prošlošću istaknuo je i da Francuska "neće izbrisati nikakav trag ili ime iz svoje prošlosti“ ili "rušiti spomenike“, pritom se referirajući na uništavanje kipova historijskih ličnosti za koje demonstranti tvrde da imaju rasističku prošlost, u državama poput SAD, Velike Britanije ili Belgije.

NA VRH

Komentari