RATNE OPERACIJE

Turski ratni avioni gađali kurdske lokacije na sjeveru Iraka

Ratne letjelice polijetale iz raznih baza u Turskoj, naročito u gradovima Dijarbakir i Malatija na jugoistoku zemlje

Napadi na pripadnike PKK-a. Ilustracija

Avaz.ba

15.6.2020

Turski ratni avioni gađali su u nedjelju navečer kurdske lokacije na sjeveru Iraka, rekao je za agenciju Reuters sigurnosni izvor, prenosi agencija Hina.

Tursko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u raznim iračkim regijama na sjeveru, kako su kazali, u znak odgovora na povećan broj napada na turske vojne baze, pokrenulo operaciju sa svojim avionima.

„Operacija Claw-Eagle je započela. Naši avioni ruše pećine na terorističke glave - objavilo je Ministarstvo na Twitteru.

Izvor Reutersa rekao je kako su ratne letjelice polijetale iz raznih baza u Turskoj, naročito u gradovima Dijarbakir i Malatija na jugoistoku zemlje, te pogodili kampove Radničke partije Kurdistana (PKK) u Iraku, uključujući planinsku regiju Kandil, gdje PKK ima svoj glavni štab.


Napadi na pripadnike PKK-a. Ilustracija

Kasnije je Ministarstvo odbrane objavilo kako su na udaru bila uporišta PKK-a u Kandilu, blizu granice s Iranom, te područja Sinjar, Zap, Avasin-Basjan i Hakurk.

Ovo je posljednji u nizu napada turske vojske na pripadnike PKK-a, paravojne ljevičarske organizacije koja od 1984. godine vodi oružani sukob s Turskom. Više od 40.000 osoba je poginulo u sukobu, najviše na jugoistoku Turske.

Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom grupom, navode agencije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.