LONDON

Fotografija obišla svijet: Crnac spasio ulutradesničara tokom protesta

Nisam razmišljao, mislio sam samo da je neko ljudsko biće na zemlji i da se to se neće završiti dobro ako mu ne pomognem, kazao je Patrik Hačinson

N. Aj. / Avaz.ba

15.6.2020

Fotografija kako crnac na leđima nosi povrijeđenog bijelca obišla je svijet, a zabilježena je na nasilnim i dramatičnim protestima protiv rasizma tokom vikenda u Londonu. 

Do zešćeg okršaja došlo je između policije, demonstranata koji se zalažu za prekid rasizma, ali i učesnika kontra protesta, među kojima su mahom ultradesničari. Jedan muškarac, identificiran kao ultradesničarski demonstrant, povrijeđen je u sukobu koji je izbio u Londonu između aktivista za prava crnaca i ultradesničara, a na sigurno ga je odveo - crnac. 

- Nisam razmišljao, mislio sam samo da je neko ljudsko biće na zemlji i da se to se neće završiti dobro ako mu ne pomognem. I to je bilo to, nisam imao drugih misli u glavi, osim kako da ga izvučem na sigurno - kazao je Patrik Hačinson (Patrick Hutchinson).

U Velikoj Britaniji danima traju protesti protiv rasizma, koji su se iz Amerike, nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), proširili na svijet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.