ISTRAGE

Njemački tužitelj pisao roditeljima Medelin, rekao im da ima dokaz da je djevojčica mrtva

Objasnio je kako bi otkrivanjem dokaza ugrozio istragu u kojoj se u ulozi glavnog osumnjičenika nalazi Christian B

Djevojčica nestala prije 13 godina. Agencije

Avaz.ba

16.6.2020

Njemački tužitelj pisao je roditeljima Medelin Meken (Madeleine McCann), djevojčice koja je nestala iz turističkog apartmana u Portugalu 2007. godine, kako bi ih obavijestio da ima “konkretan dokaz” da je ona mrtva, javlja Sky News.

Tužitelj Hans Kristijan Volters (Christian Wolters) napisao je Kejt (Kate) i Geri Meken (Gerry) da uopće ne sumnja kako je njihova kći mrtva no nije im rekao zašto. Objasnio je kako bi otkrivanjem dokaza ugrozio istragu u kojoj se u ulozi glavnog osumnjičenika nalazi Christian B. 

Podsjećemo Madelin je nestala prije 13 godina iz turističkog apartmana u Portugalu u dobi od tri godine. Uslijedila je opsežna policijska operacija, bilo je nekoliko lažnih tragova i navoda, kao i više nagodbi zbog klevete. 

Nakon skoro dvije decenije njemačka policija nedavno je objavila da je novi osumnjičeni u nestanku djevojčice Christian B. koji se trenutno nalazi u njemačkom zatvoru. Osumnjičeni, koji služi kaznu zbog silovanja i zloupotrebe droge u zatvoru pred Hamburga još uvijek nije ispitan. 

Volters je potvrdio britanskim medijima da je poslao pismo roditeljima. Daily Mail piše kako dokaze nije podijelio čak ni sa Scotland Yardom te portugalskom policijom, koja također učestvuje u istrazi.

- Prilično smo sigurni da istražujemo ubistvo i imamo dokaz za to. Možemo razumjeti bol roditelja. I shvaćamo da oni žele olakšanje, no bolje je za njih da imamo jasan i uspješan zaključak slučaja - rekao je.

Misteriozni nestanak djevojčice. Agencije

Prošle sedmice advokat roditelja u Portugalu Rogerio Alves pozvao je njemačkog tužitelja da kaže sve što zna. A portparolka porodice Klarens Mičel (Clarence Mitchell) rekla je da ne može razgovarati o privatnim korespondencijama te nije jasno jesu li roditelji već dobili pismo.

U međuvremenu, gradonačelnik Lagosa, Hugo Pereira, pozvao je suradnike Christiana B. da prekinu šutnju i daju potrebne informacije. 

- Ljudi s kriminalnom prošlošću nisu spremni surađivati s vlastima, no ja se obraćam tim prijateljima osumnjičenog da kažu sve što znaju - rekao je.

Ako ne žele direktno razgovarati s policijom, mogu mejlom anonimno poslati informacije, ako će nam to pomoći da shvatimo što se dogodilo - dodao je. 

Istakao je i kako ne zna je li Christian B. odgovoran za nestanak nesretne djevojčice. Rekao je kako je regija Lagos u kojoj se nalazi Praia da Luz, gdje je djevojčica nestala, sigurna destinacija za porodice s malom djecom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.