POSLJEDICE PANDEMIJE

U Evropi najviše otkaza dijele aviokompanije

Najviše otkaza bit će u "Lufthansi", 22.000, pa u "Renaultu", 15.000 te u "British Airwaysu" 12.000

Aviokompanije najviše pogođene krizom. Ilustracija

Avaz.ba

16.6.2020

U aprilu je, prema podacima Eurostata, u Evropskoj uniji posao izgubilo 387.000 ljudi. Nezaposlenost je sada 6,6 posto.

U zoni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, OECD, nezaposlenost je u aprilu narasla za rekordnih 2,9 posto, na 8,4 posto. Direktna je to posljedica protupandemijskih mjera. To znači još 18,4 miliona ljudi, na 55 miliona. Najviše nezaposlenih otpada na Sjedinjene Države gdje je posao izgubilo 15,9 miliona ljudi.

U zemljama OECD-a posao češće gube žene nego muškarci, ali još su gore pogođeni mladi među kojima je postotak nezaposlenih narastao za 5,5 posto, dok je stopa nezaposlenosti kod osoba starijih od 25 narastao za 2,7 posto, piše Večernji list, prenosi SEEbiz.

Pri tome su zemlje eurozone koje su članice EU manje pogođene, nezaposlenost je u aprilu  narasla za tek 0,2 posto, na 7,3 posto. U Evropi najviše se radnih mjesta gubi u aviokompanijama  i automobilskoj industriji. U aprilu je, prema podacima Eurostata, u EU posao izgubilo ukupno 397.000 ljudi, nezaposlenost u EU sada je 6,6 posto, što je najviše u nekoliko proteklih godina. Najviše otkaza bit će u "Lufthansi", 22.000, pa u "Renaultu", 15.000 te u "British Airwaysu" 12.000.


Aviokompanije najviše pogođene krizom. Ilustracija

Američka agencija Gallup objavila je da je samo u sedmici koja je završila sa 6. juna u Americi nezaposlenost prijavilo milion i po ljudi, a od početka pandemije u tom velikom privrednom sektoru pomoć za nezaposlene potražilo je 44 miliona ljudi. Sada je tamo nezaposleno 13,3 posto radno sposobnog stanovništva. No ista je agencija na tako velikom uzorku provela i istraživanje koje su djelatnosti najteže pogođene.

U kulturi, zabavi i medijima posao je izgubilo 25 posto, a za čak 48 posto djelatnika smanjena je plaća. U obrtima i poduzetništvu posao je izgubilo 18 posto ljudi.

U građevini i rudarstvu posao je izgubilo 18 posto ljudi dok je kod njih 38 posto smanjena plaća. Slijedi djelatnost prodaje gdje je otpušteno 18 posto, a kod čak 46 posto smanjena je plaća. Zatim slijede prijevoz, proizvodnja, popravci i održavanje, na devetom mjestu je zdravstvo, što može biti iznenađujuće, no odnosi se na onaj dio američkog zdravstvenog sistema koji nije bio direktno uključen u borbu protiv pandemije, uredske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.