NAKON PROTESTA Obećao pravdu žrtvama policijskog nasilja

Trump potpisao uredbu o reformi policije: Amerikanci žele zakon i red

Ponudio promjenu politike kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog rasne nepravde, uoči izbora 3. decembra na kojima traži drugi mandat

Avaz.ba
  • Tramp potpisao uredbu

    Tramp potpisao uredbu

    Foto: AFP


Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), suočen s kritikama da su njegove politike i huškačka retorika raspirile rasne podjele u SAD, potpisao je danas uredbu kojoj je cilj poboljšati postupanje policije i poručio da "Amerikanci žele zakon i red".

Nakon višesedmičnih protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti izazvanih smrću Džordža Flojda (Georgea Floyda), Afroamerikanca koji je ubijen 25. maja tokom policijskog privođenja u Mineapolisu, Tramp je ponudio promjenu politike kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog rasne nepravde, uoči izbora 3. decembra na kojima traži drugi mandat.

- Amerikanci žele zakon i red, traže zakon i red - rekao je Tramp na potpisivanju uredbe u dvorištu Bijele kuće.

Republikanski predsjednik izrazio je saučešće porodicama žrtava nedavnog policijskog nasilja i obećao im pravdu.

  • Tramp obećao pravdu porodicama žrtava

    Tramp obećao pravdu porodicama žrtava

    Foto: AFP


Kasnije je na Twitteru zatražio obračun s demonstrantima i istaknuo silovit i militariziran odgovor na ulične nemire potaknute Flojdovom i smrću drugih žrtava. 

Ankete pokazuju da su Amerikanci masovno zabrinuti zbog policijske brutalnosti.

Uredba potiče policijske uprave da uvedu najnovije standarde za upotrebu sile, poboljšaju dijeljenje informacija kako se ne bi zapošljavali policajci s lošim referencama i oni čija prošlost nije poznata, kao i da se socijalni radnici angažiraju na nenasilnim slučajevima u koje su uključeni ovisnici o drogama i beskućnici. 

Twitter

Tramp je danas ponovio da se protivi pozivima da se policiji umanje sredstva ili da se raspuste neke policijske uprave.

Te su inicijative podržali vodeći demokrati, uključujući predsjedničkog kandidata Džoa Bajdena (Joe Biden), dok su među republikancima naišle na žestoko protivljenje.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati trebao bi kasnije ovoga mjeseca glasati o seriji zakona koje su predložili afroamerički zastupnici, a kojima je cilj spriječiti brutalno postupanje policije.

Očekuje se da će republikanski senatori u srijedu iznijeti svoje zakonske prijedloge koji su više fokusirani na prikupljanje podataka nego na promjenu pravila upotrebe smrtonosne sile.

NA VRH

Podijeli članak na