NOVI PREGOVORI

Vučić i Hoti prihvatili poziv Donalda Trampa, hoće li razgovarati o podjeli teritorija

Prema informacijama Bijele kuće, SAD planira taktiku "mrkve i batine"

Vučić i Hoti putuju u Vašington. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

17.6.2020

Dužnosnici Srbije i Kosova prihvatili su poziv Bijele kuće na dijalog te će 27. juna doći u Vašington kako bi uz posredovanje Donalda Trampa (Trump) pokušali pronaći kompromis oko teritorijalnog spora.

Informaciju o susretu najavio je na društvenim mrežama posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell).

S obzirom na to da se uz Grenelovo ime veže ideja tzv. korekcije granica, svjetski mediji već nagađaju da ni se na stolu mogao naći prijedlog zamjene teritorija. Srbija bi u tom slučaju dobila sjever Kosova, a Kosovu bi bila dodijeljena Preševska dolina u kojoj živi većinsko albansko stanovništvo.

Prema informacijama Bijele kuće, SAD planira taktiku "mrkve i batine": sukobljenim državama ponudit će "mrkvu" od 200 miliona dolara povoljnih kredita za ekonomski razvoj, a "batina" će predstavljati povlačenje američkih vojnih snaga iz regije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je početkom sedmice razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a iz saopćenja njegova ureda može se naslutiti da Moskvi ideja "korekcije granica" zvuči prihvatljivo ali samo ako bude odobrena na razini Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.