PODGORICA

Đukanović: SPC je skinula rukavice, usmjerava vjernike za koga će glasati, manipuliše ljudima...

Jedan je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a drugi je dugoročno definisanje odnosa države i crkve, rekao Đukanović

Đukanović: Nama je jasno šta nam je činiti. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

17.6.2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopćio je danas nakon konsultacija sa predstavnicima parlamentarnijh partija i koalicija da će se parlamentarni izbori održati krajem avgusta ili početkom septembra. Osvrnuo se i na djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i poručio im – varate se ako mislite da litije mogu ugroziti temeljne vrijednosti crnogorskog društva.

Podsjetio je predsjednik Crne Gore da su razgovorima sa SPC ponudili rješenje da postoji pravoslavna crkva koja će okupiti sve pravoslavne vjernike, ali da su oni to nisu prihvatili.

- Mi želimo jednu pravoslavnu crkvu koja će objediniti sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori - jasan je bio Đukanović.

On je naglasio da SPC želi da pritiskom na vlast dovede do promjene vlasti na predstojećim izborima pa nakon toga i dođe do ostvarenja nekih drugih njenih želja.

Kazao je Đukanović i da je SPC odlučila da skine rukavice i razgovara iz pozicije političkog subjekta, usmjeravajući vjernike za koga će glasati, i manipulišući ljudima, a sve kako bi ostvarila cilj, a to je promjena vlasti u Crnoj Gori.

- Odnos lidera opozicije me ne iznenađuje. Pokazuju nedovoljnu odgovornost prema nacionalnim interesima. Malo iznenađujuće je da pokazuju ignorisanje i demokratskih standarda, a jedan od njih je da svi koji pretenduju da učestvuju na izborima učetvuju u konsultacijama. Namjera opozicije je da krene u formiranje alibija za očekivani izborni ishod - uvjeren je Đukanović.

On je naglasio da Crna Gora potencira da se razdvoje dva aspekata odnosa države i crkve.

- Jedan je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a drugi je dugoročno definisanje odnosa države i crkve. Pokušavali smo da razgovaramo o dugoročnom rješenju. Tragajući za rješenjima održavali smo kontakte sa SPC. Premijer Duško Marković je dao važne informacije sa posljednjeg razgovora sa velikodostojnicima SPC - istakao je predsjednik Đukanović.

Đukanović: Imamo jasan zadatak, a to je da ih pobijedimo na izborima. Agencije

Podsjetio je da je SPC saopćila da želi da nastavi sa uličnim pritiskom na vlast kako bi se navodno važno pitanje uredilo u skladu sa njihovim željama.


- SPC je pokazala da za nju nije najvažnije pitanje sadržine člana 62, 63, 64 Zakona, već želja da pritiskom na vlast dovedu do promjene vlasti na predstojećim izborima pa nakon toga i dođe do ostvarenja nekih drugih njihovih želja. Danas kada se SPC odlučila da skine rukavice i razgovara iz pozicije političkog subjekta, usmjeravajući vjernike za koga će glasati, manipulišući ljudima žele da ostvare cilj, a to je promjena vlasti u Crnoj Gori - smatra Đukanović.

On je kazao da Demokratska partija socijalista ima jasan zadatak, a to je pobjeda na izborima.

- Imamo jasan zadatak, a to je da ih pobijedimo na izborima. To ćemo sa zadovoljstvom učiniti na narednim izborima. Ovi ljudi su odlučili da sudbinu institucije unesu u dnevno političku borbu. Varaju se svi da litije mogu ugroziti temeljne vrijednosti našeg društva. Suočavamo se sa mnogo opasnijim rizicima. Odgovorno ćemo voditi računa o Crnoj Gori i njenom ugledu - poručio je on.

Naglasio je da traže optimalni termin održavanja izbora zaštićen od nepredviđenih rizika.

- Najvažnije je da Crna Gora ima legitimnu vlast koja će štititi nacionalne interese. Izbori će se održati posljednjih dana augusta ili prvih dana septembra. Narednih dana ćemo imati precizan termin - kazao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

Prema njegovim riječima Crna Gora ne brani bilo kome da iznosi slobodno stavove o bilo kom pitanju. Uređujemo državu sa pravnim sistemom jednakim prema svima.

- Nema privilegovanih. Taj sistem da nam se neko nudi za hapšenje nam ne treba, ali niko neće ostati izvan domašaja pravnog sistema Crne Gore - naglasio je Đukanović.

Naglašava da je unutar pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori najdublja moguća podjela.

- Je li odgovorno ignorisati je? Nije! Status pravoslavne crkve može jako pomoći prevazilaženu podjele. Istorijske činjenice je dokazuju da je u Crnoj Gori postojala Crnogorska pravoslavna crkva. Kada je nestala Crna Gora neposredno nakon toga je nestala i CPC. Šta ćemo sada sa okolnošću da je Crna Gora obnovila državnost. I danas imate one koji kažu da je Crna Gora otišla. Gdje je otišla? Koliko god bili tolerantni jasna je namjera -negacija Crne Gore i njenog identiteta. Nama je jasno šta nam je činiti - naglasio je Đukanović.

Đukanović je na kraju kazao da je racionalno da lokalni izbori budu održani kada i parlamentarni.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.