DIJELOVI DOSPJELI U JAVNOST

Bivši Trampov savjetnik napisao knjigu punu bombastičnih optužbi

Cijela knjiga, čije štampanje američka vlada pokušava zaustaviti tužbom, trebala bi biti objavljena 23. juna

Bolton iznio niz optužbi u knjizi. AFP

Avaz.ba

17.6.2020

U nizu bombastičnih optužbi, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trampa (Trump), Džon Bolton (John) izjavio je kako je Tramp tražio od kineskog predsjednika Si Đinpinga da mu pomogne da ponovno pobijedi na izborima na sastanku iza zatvorenih vrata 2019. godine. 

Bolton, kojeg je Tramp smijenio u septembru prošle godine nakon 17 mjeseci u Bijeloj kući, također optužuje predsjednika da je želio zaustaviti istrage kako bi "učinio ličnu uslugu diktatorima koji mu se sviđaju", piše u odlomcima Boltonove knjige u New York Timesu.

Bijela kuća zasad nije komentirala te navode.


Tramp bez komentara zasad. AFP

Optužbe su dio knjige čije štampanje američka vlada pokušava zaustaviti tužbom, tvrdeći da sadrži povjerljive podatke i da će naštetiti nacionalnoj sigurnosti. Odlomc iz knjige "The Room Where It Happened: A White House Memoir" objavljeni su u Wall Street Journalu, New York Timesu i Washington Postu. 

Cijela knjiga trebala bi biti objavljena 23. juna.

Boltonove optužbe daju dodatni materijal Trampovim kritičarima uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, uključujući bilješke sa zatvorenih sastanaka Trumpa i Sija.

- Tramp je tada, što je nevjerojatno, okrenuo razgovor na temu nadolazećih američkih predsjedničkih izbora i aludirajući na ekonomsku moć Kine molio Sia da mu pomodne da pobjedi. Naglasio je da su za ishod izbora važni farmeri i to da Kina kupi što više soje i pšenice - napisao je Bolton. 

Bolton također tvrdi da je Tramp rekao kako bi napad na Venecuelu bio "cool" i da je ta zemlja "u stvari dio SAD".  Američka vlada više je puta javno rekla da ne misli koristiti silu kako bi svrgnula venecuelskog predsjednika, socijalista Nikolasa Madura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.