SUSRET SA LAVROVIM

Vučić: Zabrinuli su nas planovi za Kosovo, a koje nam je otkrila Rusija

Čeka nas težak period u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi, rekao Vučić

Lavrov i Vučić: Glavna tema Kosovo. Instagram

Fu. M. / Avaz.ba

18.6.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon današnjeg razgovora sa Sergejom Lavrovom, ministrom vanjskih poslova Rusije, da je Srbija dobila određene ocjene Rusije koje su ga "kao predsjednika dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova za Kosovo".

Vučić je poručio da će Srbija znati da zaštiti državne interese bez obzira na cijenu koju će morati da plati.

- Čeka nas težak period u kom ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi zvanično i nezvanično nismo dobili, ali na osnovu nekih ocjena naših ruskih prijatelja, čini se da ćemo morati da budemo izuzetno obazrivi i u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala - rekao je Vučić

View this post on Instagram

"Rusija je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera, sa trgovinskom razmenom na nivou 3.6 milijardi dolara i to se uvećava iz godine u godinu. Verujem da još mnogo toga možemo da uradimo u svim sferama društvenog života, da naše strateški postavljene i istinski prijateljske odnose poboljšavamo i ojačavamo. Ključna tema bila je naš odnos u međunarodnim okvirima i podrška Rusije integritetu Srbije, kao i situacija na KiM. Zahvalni smo našim ruskim prijateljima što u svakom trenutku podržavaju poziciju Srbije. Zahvalan sam gospodinu Lavrovu na ličnom angažmanu i želji da uvek bude sa svojim srpskim prijateljima. Srbija će umeti da zaštiti svoje vitalne, državne interese. Želim da kažem našem narodu, moramo da budemo snažni, ujedinjeni jer samo tako možemo da sačuvamo i zaštititimo naše interese. "- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Šef ruske diplomatije  rekao je da se Rusija pouzda u to da EU, koja ima ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ne smije da se izoluje od svojih obaveza.

- EU mora da ispunjuje svoje obaveze pošteno i da se bori za realizaciju postignutih dogovora, kao što je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, što je bilo postignuto uz pomoć EU i sada, nažalost, sabotirano od albanske strane - rekao je Lavrov.

Ponovio je da se ruski stav o Kosovu ne mijenja.

- Potvrdili smo da ćemo podržavati bilo koje korake i inicijative koje će pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rješenje na osnovu rezolucije 1244 - naveo je šef ruske diplomatije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.