UPOZORENJE STRUČNJAKA

Ovo je budući veliki epicentar koronavirusa

Potencijal da se virus tamo odnese je veoma, veoma velik i može da ima katastrofalne posljedice zbog populacije u godinama i velikog broja domova za stare i penzionerskih zajednica

Avaz.ba

Veliki potencijal prijenosa

Foto: AFP


Florida ima sve oznake sljedećeg velikog epicentra koronavirusa prema projekcijama naučnika iz Dječije bolnice u Filadelfiji i Univerziteta u Pensilvaniji.

- Potencijal da se virus tamo odnese je veoma, veoma velik i može da ima katastrofalne posljedice zbog populacije u godinama i velikog broja domova za stare i penzionerskih zajednica - izjavila je danas za CNN dr. Džini Maraco, direktorica odeljenja za zarazne bolesti na Univerzitetu Alabama u Birmingemu.

Florida se pridružila američkim državama: Alabami, Arizoni, Kaliforniji, Nevadi, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Oregonu, Južnoj Karolini i Teksasu, u kojima se svakodnevno primjećuju rekordni sedmodnevni prosjeci novih slučajeva koronavirusa, pokazala je CNN-ova analiza podataka sa Univerziteta Džons Hopkins.

  • Rekordni prosjeci novih slučajeva

    Rekordni prosjeci novih slučajeva

    Foto: AFP


U SAD 23 države bilježe trend porasta novih slučajeva koronavirusa, a zdravstveni stručnjaci i dalje naglašavaju važnost preduzimanja mjera predostrožnosti za smanjenje širenja virusa.

Prema riječima profesora medicine na Univerzitetu Džordž Vašington, Džonatana Rajnera, istina je da je pandemija još uvijek veoma aktivna u SAD, da još nema povratka u normalu i da postoje teške stvari koje javnost mora da uradi.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na