OPERATIVNI PLAN

NATO spreman za drugi val pandemije: Stvaraju zalihe medicinske opreme

Dokument članicama omogućava bolju pripremljenost u slučajevima novih kriza, ali i brži oporavak kad se krize već dogode

Jens Stoltenberg. AFP

Avaz.ba

18.6.2020

Ministri odbrane članica NATO-a donijeli su plan djelovanja u slučaju drugog vala pandemije Covida-19 kao i smjernice za jačanje spremnosti u slučajevima novih kriza za područja od energetike do sigurnosti lanaca snabdijedavanja.

Na videokonferenciji posvećenoj pripremi za potencijalni drugi val pandemije koronavirusa kao i podršci NATO-a saveznicama i partnerima u odgovoru na tu krizu, donesena je odluka o operativnom planu NATO-a koji među ostalim uključuje i stvaranje zaliha medicinske opreme i namjenskih fondova koji bi se mogli koristiti za hitne nabavke neophodne opreme. 

U nastavku dvodnevne sjednice započete jučer također su odobrili i ažurirane NATO smjernice za nacionalne otpornosti koje pokrivaju područja poput energetike, transporta i telekomunikacija, a reflektiraju se na prijetnje koje dolaze s kibernetičkog područja, na pitanja sigurnosti lanaca snabdijevanja kao i vlasništva i kontrole.

Taj dokument članicama omogućava bolju pripremljenost u slučajevima novih kriza, ali i brži oporavak kad se krize već dogode.

Na sjednici su putem videotelekonferencijske veze pored NATO ministara i dužnosnika sudjelovali visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Žozep Borelj (Josep Borell), ministri obrane Australije, Finske i Švedske.

Sastanak ministara odbrane članica NATO-a. AFP

Na početku sjednice je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predstavio objedinjeni izvještaj o bolesti Covid-19 koji je poslužilo kao podloga za raspravu. 

U izvještaju je istaknuto sve što je NATO učinio u odgovoru na pandemiju kao i uloga koju su u navedenim aktivnostima imale oružane snage saveznica u podršci civilnim institucijama.

Raspravljalo se još i o geopolitičkim promjenama izazvanim krizom, utjecaju pandemije na NATO operacije i misije te o naporima Saveza u borbi protiv dezinformacija i propagande. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.