SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Ovo je Val Demings, potencijalna buduća potpredsjednica SAD-a

Demings je bila glasan pobornik za impeachment Donalda Trumpa prošle godine, koji je svoj epilog dočekao u Senatu, gdje je Trump oslobođen svih optužbi

Demings: Prva je u svojoj porodici koja je završila fakultet. Agencije

Avaz.ba

20.6.2020

Val Demings je potencijalna potpredsjednica Džo Bajdena (Joe Biden), koja bi u novembru ove godine pokušala vratiti Bijelu kuću u ruke demokrata. 

Demings je odrasla u Jacksonvilleu kao jedno od sedmero djece. Majka joj je radila kao sobarica, a otac kao domar. Odrasla je u gradu koji je u to vrijeme i dalje poznavao rasnu segregaciju, zbog čega ona kaže da je kao veoma mlada na svojoj koži osjetila šta je rasizam.

Prva je u svojoj porodici koja je završila fakultet, a karijeru je započela kao socijalni radnik. Ubrzo se, međutim, preusmjerila na rad u policiji, gdje je provela 27 godina života, a 2007. godine imenovana je za šefa policijske službe u Orlandu, postavši time prva žena na toj poziciji u ovom gradu. Od 2017. godine, zastupnik je u Predstavničkom domu američkog Kongresa ispred Demokratske partije.

Demings je bila glasan pobornik za impeachment Donalda Trumpa prošle godine, koji je svoj epilog dočekao u Senatu, gdje je Trump oslobođen svih optužbi. U intervjuu za NPR, Demings je upitana misli li da je vrijedilo platiti političku cijenu kako bi se Trump pokušao ukloniti iz Bijele kuće, na šta je ona odgovorila kategorički potvrdno.

Demings: Veoma sam ponosna na ljude koji su na ulicama. Agencije

U jeku protesta protiv policijskog nasilja koji posljednjih sedmica potresaju Sjedinjene Države, Demings se oglasila i stala na stranu demonstranata.

- Veoma sam ponosna na ljude koji su na ulicama. Ispravna je odluka protestovati zbog policijske brutalnosti.

Uprkos tome što je izrazila podršku protestima i pozvala na reforme zakona koji se tiču policijskog sistema u Americi, neki smatraju kako bi njena kandidatura za potpredsjednicu u ovo vrijeme bila neosjetljiva s obzirom na njenu dugu karijeru u policijskoj službi. Drugi ističu kako je i sama Demings crnkinja u Americi, zbog čega je u boljem položaju da razumije problem policijske brutalnosti.

Njena kandidatura, naravno, još nije sigurna i ona je samo jedna od nekoliko osoba koje su ušle u “uži izbor” kandidata za potpredsjednika Joeu Bidenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.