SUTRA IZBORI U SRBIJI

Srbijanci kao i Bosanci sanjaju promjene, ali Vučić nema pravog izazivača!

Teško je očekivati liberalizaciju političkog života u Srbiji, kazao Jakšić

Aleksandar Vučić. Arhiva

Piše: F. Mustafić/Avaz.ba

20.6.2020

Srbija je pred najneizvjesnijim izborima do sada. Istraživanja javnog mišljenja, čak i prognoze kladionica, predviđaju uvjerljivu pobjedu naprednjaka predsjednika Aleksandra Vučića, odnosno liste “Aleksandar Vučić-za našu djecu”.


Nove stranke


Predizborni proces u Srbiji obilježen je nastojanjem dijela opozicije da privoli što više birača na bojkot. Argumentirano je to izostankom uvjeta za poštene izbore, posebno zbog aktuelne pandemije.

Srbijanski analitičar i novinar Boško Jakšić kazao je za „Avaz“ da je jedino nepoznato, kada su u pitanju nedjeljni izbori, koliko će Srpska napredna stranka (SNS) osvojiti procenata.

- On je već izjavio da je sve ispod 50 procenata malo i da bi to smatrao neuspjehom, jer nema rivala. To je jedino nešto što je predmet neizvijesnosti. Stvorena je čitava serija novih stranaka koje su napravljene da bi izašle na izbore i da bi se samo stvorio legitimitet. Zbog toga će biti zanimljivo vidjeti koga će sve Vučić direktno ili indirektno ugurati u parlament – kaže Jakšić.

Što se legitimiteta tiče, smatra Jakšić, Vučić zbog toga nema razloga da brine.

- Od Zapada će dobiti legitimitet, jer je Zapad upravio bio protiv bojkota. Na jednoj strani bi moglo doći do pojačane kritike sa Zapada, zbog pozicije medija, ali mislim da će upravo taj snažni procenat koji će osvojiti, i iskorostiti da još žešće nastavi sa totalitarnim kursem. Teško je očekivati liberalizaciju političkog života u Srbiji nakon izbora – naglasio je Jakšić.

Politički analitičar Esad Bajtal također je uvjeren da Aleksandra Vučića očekuje ubjedljiva pobjeda.

- Ipak vjerujem iz onoga što se može pročitati iz kritičkih umova u Srbiji, da većina ljudi sanjaju promjene, kao i mi u BiH, ali da je sistem hermetički zatvoren, jer Vučić na svojoj strani ima svu propagandu, medije prije svega, i sve što mu je potrebno da bi uspio realizirati vlastitu obmanu i priču – kaže Bajtal.


Lov u mutnom


Dodaje i da je Vučić upravo u vrijeme pandemije požurio sa organizacijom izbora, jer pravi ekonomski problemi građane očekuju tek najesen.

- Ovo je lov u mutnom. Ribari vole kad je mutno i tada se najbolje lovi. Izbori su dobrodošli. Sve to ide lošim politikama na ruku, pa i Vučićevoj – zaključio je Bajtal.

Srpska napredna stranka najveći favorit. AFP

Šta kažu ankete

Prema posljednjim istraživanjima javnog mišljenja agencije „Faktor plus“, očekivana izlaznost na izbore je 46 posto, 34 posto birača neće glasati, dok njih 20 posto nema jasno stajalište. U tim okolnostima SNS može očekivati dominatnu pobjedu s 58,2 posto glasova, a slijedila bi ga koalicija SPS-Jedinstvena Srbija sa znatno manjom podrškom od 2,5 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.