PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Broj zaraženih u Brazilu premašio milion

Od početka juma Brazil, novo svjetsko žarište epidemije, zabilježio je više novozaraženih

Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije. Arhiva

Avaz.ba

20.6.2020

Broj zaraženih koronavirusom uBrazilu u subotu je prešao milion, što svjedoči o nastavku širenja epidemije u svijetu koji zbog popuštanja mjera izolacije postaje sve "opasniji", upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

Prije Brazila samo su Sjedinjene Države prešle taj simboličan prag od milijun oboljelih. Latinoamerički orijaš najvjerojatnije će vrlo brzo premašiti broj od 50.000 umrlih, kojih je u petak bilo 48.954, što tu zemlju svrstava na drugo mjesto zemalja po broju umrlih. 

Od početka juma Brazil, novo svjetsko žarište epidemije, zabilježio je više novozaraženih (518.000) i umrlih (19.000) od bilo koje zemlje svijeta, pokazuje izračun AFP-a.


Brazil je novo žarište. Arhiva

U Meksiku je broj umrlih u petak prešao 20.000, saopćila je vlada izvijestivši i o više od 5000 novozaraženih u jednom danu.

Meksičke vlasti su zbog toga za sedam dana odgodile nastavak privrednih aktivnosti u glavnom gradu, planiran za ponedjeljak, ne bi li smanjile broj oboljelih i broj pacijenata u bolnicama.

Kolumbija je u petak zabilježila pak rekordan broj od 95 umrlih u jednom danu pa je broj umrlih od početka epidemije premašio 2000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.