NAJAVIO "IZVRŠNO NAREĐENJE"

Tramp dekretom brani spomenike koje su na meti usljed protesta protiv rasizma

Tramp se otvoreno svrstao uz one koji smatraju da je eliminiranje nekih aspekata američke historije, iako omraženih, otišlo predaleko

Avaz.ba

23.6.2020

Tramp: Imat ću izvršno naređenje vrlo uskoro. Arhiv

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) rekao je danas da će izdati "izvršno naređenje" za zaštitu spomenika ličnostima osporenim u jeku protesta i nemira protiv rasizma u Americi, podstaknutih ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda (Georgea Floyd).

Tramp je rekao da se protivi uklanjanju spomenika vođama Konfederacije iz vremena američkog građanskog rata, kada je robovlasništvo bilo praksa, ili iz drugih perioda američke istorije, kada su doseljenici uništavali domorodačko stanovništvo Sjeverne Amerike.

- Imat ću izvršno naređenje vrlo uskoro, i to će samo pojačati propis koji već postoji, ali će to biti sveobuhvatinije - rekao je Tramp novinarima.

Tokom velikih protesta širom zemlje zbog rasne nepravde i nejednakosti, Tramp se otvoreno svrstao uz one koji smatraju da je eliminiranje nekih aspekata američke historije, iako omraženih, otišlo predaleko.


Tramp poručio: Pazite se. Arhiv

Tramp je u ponedeljak na Twitteru napisao da po Zakonu o očuvanju spomenika veterana 10 godina zatvora prijeti onima koji su preko puta Bijele kuće, u Vašingtonu, pokušali da sruše statuu Južnjaka Endrjua Džeksona (Andrew Jackson) (1767-1845) - generala, ratnika protiv Indijanaca i predsjednika SAD.

- Pazite se! - napisao je na Twitteru.

Po tom saveznom zakonu, svakom ko namjerno ošteti ili uništi, ili pokuša da ošteti ili uništi bilo koju strukturu, ploču, statuu ili drugi spomenik na javnom dobru koji obilježava službu bilo koje osobe u oružanim snagama SAD, prijeti ili novčana kazna ili kazna do 10 godina zatvora, ili i jedno i drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.