NA CRVENOM TRGU

Počela Parada u Moskvi: Rusija predstavlja moćna oružja

Na paradi će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme

Avaz.ba
24.06.2020 09:09

Prvi put će na paradi biti predstavljen raketni kompleks "Bal" koji je u stanju da pogodi ciljeve na rastojanju od 120 kilometara sa raketom H-35 i na rastojanju od 260 kilometara sa raketom H-35U.

Posetioci će moći da vide više od 20 novih modela vojne opreme, uključujući avione SU-57 i MIG-31K. Moskovskim Crvenim trgom prodefilovaće i 75 pripadnika Garde Vojske Srbije, najstarije srpske jedinice. 

Gosti Vladimira Putina paradu prate sa tribina, a zbog epidemiološke situacije sa korona virusom u Rusiji, građani ceremoniju prate na televizijskim ekranima.

Kako je najavljeno, na paradi će učestvovati oko 14 hiljada ljudi, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije da je Rusija pozvala vojnike iz 19 zemalja da učestvuju u defileu na Crvenom trgu. 

Paradu obezbjeđuje više od 6.000 policajaca.

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je počela 75. po redu Parada pobjede, kojoj prisustvuju Milorad Dodik, srpski član Predsjedništav BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predstavnici delegacija iz brojnih zemalja svijeta.

Ovogodišnja parada nije održana tradicionalno u maju zbog pandemije koronavirusa. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je krajem aprila bio donio odluku o odlaganju vojne parade, a naknadno je odlučeno da bude održana na današnji dan, kada je održana i prva Parada pobjede u Moskvi pre 75 godina, koju su na Crvenom trgu ispred Kremlja predvodili maršali Žukov i Rokosovski. 

Na paradi će biti prikazano 225 jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme, a u pokaznim vežbama avijacije učestvovaće i 75 aviona. Prvi put će učestvovati svi modeli ruskih tenkova, a čast da predvodi prolaz mehanizovane kolone dobio je legendarni T-34-85, a Crvenim trgom proći će ceo bataljon – 31 jedinica.

  • Dodik danas prisustvuje Paradi pobjede u Moskvi
    Dodik danas prisustvuje Paradi pobjede u Moskvi Foto: Agencije

Dodik je juče doputovao u Moskvu, gdje ga je dočekala ruska delegacija, uz najviše državne počasti.

Dodik u Moskvi putuje u svoje, a ne u ime Predsjedništva BiH, nezvanično je potvrđeno "Avazu". Poziv za prisustvo Paradi pobjede koja se povodom 9. maja organizira u glavnom gradu Rusije dobila su sva tri člana Predsjedništva BiH, ali odluka o odlasku, ko će predstavljati BiH, kao ni platforma za nastup tokom posjete, na sjednici Predsjedništva nikada nije donešena.  

Komentari

NA VRH