SPECIJALNE KARANTINSKE MJERE

Migranti pozitivni na koronavirus zadržani na brodu u blizini Sicilije

Cilj je spriječavanje novih klastera u Italiji

Migranti su zadržani na brodu. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

24.6.2020

Guverner Sicilije izjavio je da su 28 migranata, koji su spašeni na moru pozitivni na koronavirus, što predstavlja dodatnu komplikaciju za napore koje Italija ulaže kako bi spriječila migrantsku krizu. 

Migranti su zadržani na brodu u blizini grada gdje su stavljeni u karantin nakon što su spašeni, javio je BBC. 

Guverner Nelo Muzumeči (Nello Musumeci) napisao je na Facebooku da su pozitivni testovi potvrdili da je imao pravo što je zahtijevao specijalne karantinske mjere na moru kako bi spriječili nastajanje novih klastera u Italiji, koja je do nedavno bila evropski epicentar pandemije Covid-19. 

Vijest o migrantima koji su pozitivni na koronavirus uslijedila je uoči posjete italijanske parlamentarne komisije Porto Empedocleu. Njihova posjeta upravo ima za cilj da istraži stanje ustanova koje vode brigu o migrantima i zdravstvu. Ljeto je tradicionalno vrhunac sezone za krijumčare migrantima koji djeluju u anarhičnoj Libiji, a zvaničnici predviđaju povećanje napora migranta da dođu do Evrope s obzirom da se mjere ograničenja ublažavaju u Italiji, a nastavljaju se i aktivnosti humanitarnih brodova na Mediteranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.