ALARMANTNI PODACI

UNICEF: U Jemenu bi se broj pothranjene djece mogao povećati na 2,4 miliona

Jemen je od kraja 2014. godine u razornom sukobu između vlade koju podržava Saudijska Arabija i pobunjenika Houthi

Zabrinjavajući podaci. Agencije

Avaz.ba / Fena

26.6.2020

Ogroman manjak u finansiranju humanitarne pomoći za Jemen, a uslijed izbijanja novog koronavirusa, mogao bi dovesti milione djece u ratom razorenoj zemlji na rub gladi, upozorio je u petak UNICEF

Ukupan broj pothranjene djece mlađe od pet godina u Jemenu mogao bi se povećati na ukupno 2,4 miliona do kraja ove godine, što je gotovo polovina svih mlađih od pet godina u zemlji, što predstavlja porast od oko 20 posto, navodi se u izjavi UNICEF-a. Dodatnih 6.600 djece mlađe od pet godina moglo bi umrijeti do kraja godine od uzroka koje se mogu spriječiti. Jemen je od kraja 2014. godine u razornom sukobu između vlade koju podržava Saudijska Arabija i pobunjenika Houthi. 

Čak 6.600 djece moglo bi umrijeti do kraja godine. Agencije

Sukob je narušio je zdravstveni sistem zemlje i druge osnovne usluge. Nakon godina sukoba, samo polovina zdravstvenih ustanova djeluje, s velikim nedostatkom lijekova, opreme i osoblja, navodi UNICEF. Loš pristup vodi i sanitarijama potiče širenje Covid-19 u osiromašenoj arapskoj zemlji. Oko 9,58 miliona djece nema dovoljan pristup sigurnoj vodi, sanitarnoj zaštiti ili higijeni, upozorava UNICEF. Ukoliko do kraja augusta ne budu primljeno 54,5 miliona dolara za zdravstvene i prehrambene usluge, oko 23.500 djece s ozbiljnom akutnom neuhranjenošću bit će izloženo povećanom riziku od smrti.

- Ne možemo precijeniti razmjere ove nužde jer su djeca već u onom što je najgora svjetska humanitarna kriza - bitka za opstanak u trenutku kada Covid-19 traje - izjavila je Sara Beysolow Nyanti, predstavnica UNICEF-a u Jemenu, prenosi dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.