NEVJEROVATNO

U Beču procvjetala biljka stara 32.000 godina

Cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji

Laimer: Dobila je klonirane ćelije. avaz

Fu. M. / Avaz.ba

26.6.2020

Genom biljke (lat. Silene stenophylla) star 32.000 godina preživio je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (vječno smrznuto tlo) i procvjetao u epruveti u Beču. Ovaj cvijet koji pripada porodici karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu šetali runasti mamuti.

Godine 2012. je članici ruske akademije nauka Svetlani Jašina i njenom timu uspjelo da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, ćelijske biologije i botanike ožive biljke iz sjemena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina.

Procvjetala biljka. avaz

Zahvaljujući dobrim kontaktima sa ruskim kolegama profesorica Margit Laimer, dobila je klonirane ćelije biljaka za bečki Univerzitet prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU), i kao eksponat za muzej "MUMOK".

Cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji. Na osnovu genetskih analiza je moguće istražiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tadašnjim klimatskim uslovima. Upoređujući biljku sa njenim današnjim rođacima, u koje se između ostalog ubraja karanfili klinčić, istraživači će pokušati saznati kako je razvoj ove biljne vrste tekao i šta se sve promijenilo u posljednje 32.000 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.