ODLUKA STUPA NA SNAGU 1. JULA

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo mandat Seržu Bramecu

U rezoluciji koju je donijelo, Vijeće sigurnosti, također, pozdravilo je hapšenje u Francuskoj 16. maja ove godine Feliciena Kabuge, optuženog za genocid i zločine protiv čovječnosti, navodno počinjene u Ruandi 1994. godine

Avaz.ba

Serž Bramerc

Foto: Arhiv


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jučer je imenovalo Serža Bramerca (Serge Brammertz) na novi mandat tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove. 

Ova odluka stupa na snagu od 1. jula, a mandat će trajati do 30. juna 2022. godine.

Bramerc je tužilac Mehanizma od 1. marta 2016. godine, a prethodno je bio tužilac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 1. januara 2008. do njegovog zatvaranja krajem 2017. godine. Vijeće sigurnosti je dovršilo pregled napretka rada Mehanizma od posljednje revizije u junu 2018. godine, pozdravljajući izvještaj Mehanizma u tom pogledu. 

U rezoluciji koju je donijelo, Vijeće sigurnosti, također, pozdravilo je hapšenje u Francuskoj 16. maja ove godine Feliciena Kabuge, optuženog za genocid i zločine protiv čovječnosti, navodno počinjene u Ruandi 1994. godine.

Pohvalilo je ured tužitelja Mehanizma zbog njegove saradnje sa policijom i pravosudnim vlastima u Francuskoj, kao i Ruandi, Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Luksemburgu, Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj i drugim zemljama, zajedno s EUROPOL-om i INTERPOL-om, koji su pridonijeli lociranju i hapšenju bjegunaca, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu.

Vijeće sigurnosti, uz ostalo, pozvalo je sve države da u potpunosti sarađuju s Mehanizmom.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na