MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Božinović najavio nove promjene za prelazak hrvatske granice

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da ipak postoje još neki izuzeci

Božinović: Donijet ćemo brže odluke. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

26.6.2020

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović najavio je danas ponovno revidiranje odluke o obaveznom 14-dnevnom karantinu za građane BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, koja je donesena prije "samo dva dana".

Odluka o obaveznom karantinu za putnike iz tih zemalja nije obavezujuća samo za one koji su u tranzitu ili u slučaju hitnih i opravdanih razloga, poput sahrana ili hitne medicinske pomoći.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da ipak postoje još neki izuzeci te je najavio vjerovatnu novu promjenu.

- Na nivou EU postoje situacije koje se podvode pod termin 'neodložnih ličnih razloga'. To je usvojeno još ranije i taj režim je postojao i u vrijeme kad je korona-kriza bila na vrhuncu. Ako postoje neodložni lični razlozi, o čemu odluku donosi granična policija, onda je moguće ući, posebno ako se osoba vrati u roku od 24 sata - pojasnio je Božinović i dodao:

- Posljednje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. juna pa ćemo do sljedećeg ponedjeljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom, neke će se odluke donositi i brže.

Dok se Hrvatskoj bliži kraj mandata predsjedanja EU-om, radni dokument o tome prema kojim vanjskim državama će EU zatvoriti granice, otkriva da će se na meti naći najveće ekonomske sile ali ne i države Balkana, među kojijim je i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.