SJEDINJENE DRŽAVE

Teksas i Florida ponovo uvode restrikcije zbog koronavirusa

Na Floridi je u petak prijavljeno 9.000 novooboljelih, što je najveći broj nakon 5.500 slučajeva zabilježenih u srijedu

Na Floridi je u petak prijavljeno 9.000 novooboljelih. AFP

Avaz.ba

27.6.2020

Teksas i Florida uveli su jučer nove restrikcije zbog širenja pandemije koronavirusa, dok Bijela kuća i dalje tvrdi da stanje nije tako dramatično kao proljetos.

Drugi val epidemije koronavirusa u Teksasu (29 miliona stanovnika) šalje snažnu poruku jer je to jedna od saveznih država koja se otvorila još 1. maja, sedmicama prije država na sjeveroistoku. 

Teksaški barovi otvorili su se 22. maja. U petak, pet sedmica poslije, zbog ponovnog širenja epidemije i priliva bolesnika u bolnice guverner je naredio njihovo zatvaranje.

Jasno je da je porast broja zaraženih uglavnom povezan s nekim oblicima aktivnosti kao što su okupljanja u barovima - rekao je Greg Abot (Greg Abbott), pozivajući ih da poštuju fizički razmak. 

Kapacitet restorana smanjen je sa 75 na 50 posto.

Na Floridi je u petak prijavljeno 9.000 novooboljelih, što je najveći broj nakon 5.500 slučajeva zabilježenih u srijedu. 

Mjesne vlasti su priopćile da zabranjuju konzumiranje alkohola u barovima, što odmah stupa na snagu.

Kapacitet restorana smanjen je sa 75 na 50 posto. AFP

Posljednjih sedmica zabilježen je najveći broj novozaraženih u SAD-u (225.000), pokazuju podaci agencije France Pressea.

Taj broj je u stalnom porastu u posljednje dvije sedmcie u 30 od 50 saveznih država poput Kalifornije, Arizone, Teksasa i Floride.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.