PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Rekordan broj zaraženih u SAD: U jednom danu 45.242 pozitivnih na COVID-19

Rekordan broj pozitivnih testova na COVID-19 uslijedio je nakon što je nekoliko saveznih država s velikim brojem slučajeva zaraze ublažilo restrikcije

U petak zabilježena 45.242 nova slučaja u SAD. Agencije

Avaz.ba / Fena

27.6.2020

U Sjedinjenim Američkim Državama u petak su zabilježena 45.242 nova slučaja COVID-a 19, što je najveći dnevni porast broja oboljelih, a do sada provedena testiranja ukazuju na to da je na koronavirus pozitivno 2,48 miliona Amerikanaca.

Rekordan broj pozitivnih testova na COVID-19 uslijedio je nakon što je nekoliko saveznih država s velikim brojem slučajeva zaraze ublažilo restrikcije da bi se omogućio nastavak poslovanja manjih kompanija. 

Nakon novog rekordnog porasta, guverner Teksasa Greg Ebot (Abbott) donio je odredbu o zatvaranju svih kafića u toj saveznoj državi u petak do podneva, a vlasnici restorana od sada moraju ograničiti kapacitet na 50 posto sjedećih mjesta. Dužnosnici savezne države Florida naredili su prestanak točenja alkohola u kafićima i barovima.


Do sada u SAD umrlo gotovo 125.000 osoba. Agencije

Teksas je jedna od prvih američkih država koja je počela s ukidanjem retstrikcijskih mjera, omogućivši ponovno otvaranje kafića i barova u maju. Od tada je ondje bilo nekoliko veoma visokih dnevnih prirasta novooboljelih, primjera radi, samo u četvrtak zabilježeno je 5.996 zaraženih. U toj je državi u posljednje dvije sedmice zabilježen i rekordan broj hospitaliziranih.

Florida je informaciju o novim pravilima objavila pošto su u toj državi evidentirana 8.942 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je daleko više od neslavnog rekorda od 5.511 zaraženih zabilježenog 24. juna. 

Guverner Kalifornije, Gevin Njusom (Gavin Newsom) izvijestio je da se zbog velikog broja novozaraženih u okrugu Imperijal, jugoistočno od Los Anđelesa, ponovo uvodi stroga naredba o karantinu.

Do sada je u Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica COVID-a 19 umrlo gotovo 125.000 osoba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.