PAKISTANSKI PREMIJER

Imran Kan nazvao Osamu bin Ladena šehidom

Naša zemlja više neće učestvovati ni u čijem ratu, rekao Kan

Kan: Više nas niko ne ponižava. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

27.6.2020

Pakistan je poprište žestoke rasprave zbog toga što je premijer te zemlje Imran Kan tokom govora u parlamentu kazao da je lider terorističke organizacija Al-Kaide Osama bin Laden život izgubio kao šehid, odnosno mučenik.

U okviru obraćanja donjem domu parlamenta premijer Kan je oštro kritikovao vanjsku politiku koju je vodila bivša pakistanska vlast.

Izrazivši protivljenje pakistanskoj podršci ratu i antiterorističkim operacijama koje je SAD pokrenuo u Afganistanu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, Khan je kazao da je Pakistan i pored te podrške bio ponižavan i smatran uzročnikom američkog neuspjeha u Afganistanu.

Kan je kazao da je sramotna američka operacija u kojoj je u pakistanskom gradu Abbottabadu ubijen lider terorista Al-Kaide Bin Laden.

Ističući kako je SAD bespilotnim letjelicama izvodio operacije u Pakistanu bez znanja te zemlje, Kan je kazao da je u američkom ratu umrlo 70.000 Pakistanaca, a da je pakistanska dijaspora bila suočena sa velikim ponižavanjima.

- Naša zemlja više neće učestvovati ni u čijem ratu. Više nas niko ne ponižava. Američki predsjednik Donald Trump mi iskazuje poštovanje pri svakom susretu. Čak je tražio našu pomoć za uspostavu mira u Afganistanu. Danas je hvale vrijedna uloga koju Pakistan ima u Afganistanu“, kazao je Kan.

Pakistanski premijer Khan i ranije je izražavao ogorčenje zbog toga što je SAD kao saveznik izvodio operacije na tlu Pakistana, a da o tome nije obavještavao vlasti te zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.