SVJETSKA KAMPANJA

EU danas prikupila više od šest milijardi eura za borbu protiv virusa, u akciji učestvovala i Shakira

Samit okuplja svjetske lidere, zvijezde i brojne muzičare

Global Citizen. Ilustracija

A. F. / Avaz.ba

27.6.2020

Evropska komisija zajedno sa državama, donatorima i poznatim ličnostima iz cijelog svijeta sakupili su danas više od šest milijardi eura za borbu protiv korona virusa, saopćeno je nakon veoma uspješne kampanje "Globalni cilj - Ujedinimo se za našu budućnost". Kulminacija kampanje je i koncert putem interneta na kojem će učestvovati neke od najvećih svjetskih zvijezda kao što su Shakira ili Coldplay. 

- Samit „Globalni cilj: ujedinimo se za našu budućnost“ koji su danas organizirali Europska komisija i Global Citizen prikupio je 6,15 milijardi eura dodatnih sredstava kako bi pomogao razviti i osigurati jednak pristup cjepivima, testovima i liječenjima protiv koronavirusa. Prikupljeni novac će također podržati ekonomski oporavak u najkrhkijim regijama i zajednicama na svijetu. Ovaj iznos uključuje 4,9 milijarde eura obećanja od Evropske investicijske banke u partnerstvu s Europskom komisijom i 485 milijuna eura koje su preuzele države članice EU-a. To dovodi do ukupnog obećanja u okviru koronavirusov Globalnog odgovora koji je pokrenula predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, na 15,9 milijardi eura. 40 vlada učestvovalo je u samitu i obavezale se da će osigurati univerzalni pristup lijekovima  protiv korona virusa - saopćila je EU. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je: „Svijet će se osloboditi ove pandemije tek kada vakcine, ispitivanja i tretmani budu dostupni i dostupni svima koji im trebaju. Današnja obećanja i doprinos Evrope približavaju nas ovom globalnom cilju. Evropa je u ovome na duge staze. Koristit ćemo svu našu moć sazivanja za opće dobro. Postoji snažan savez da zajedno probijedimo ovaj virus. "

Zanimljivo je da se u akciju uključila i Vlada Srbije sa 100.000 eura, dok nema informacija da je neka druga država iz regije učestvovala u samitu. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.