PANIKA

Širi se val radioktivnosti, sumnja se da stiže iz Rusije

S ruske strane tvrde da nuklerake nemaju problema

Da li zagađenje dolazi iz nuklearke. Ilustracija

Avaz.ba

28.6.2020

Vlasti nordijskih država saopćile su da su ovog mjeseca registrovale povećan nivo radioaktivnosti u sjevernoj Evropi, a holandski zvaničnici su naveli da bi izvor mogao biti na zapadu Rusije i da to može značiti „oštećenje na gorivu nuklearne elektrane“

Ruska agencija Tass je prenijela izjavu portparola državne nuklearne korporacije Rosenergoatom koji je rekao da dvije nuklearne elektrane na sjeverozapadu Rusije nisu prijavile nikakve probleme, javila je Beta, pozivajući se na AP.

Elektrane Lenjingrad i Kola, jedna u blizini Sankt Peterburga a druga blizu Murmanska, „funkcioniraju normalno, a nivo radijacije je u okviru predviđenog“, prenio je Tass. 

Norveška, švedska i finska tijela zadužena za praćenje radijacije i nuklearne sigurnosti objavila su da su registrovala male količine radioaktivnih izotopa bezopasnih po ljude i životnu sredinu u dijelovima Finske, juga Skandinavije i na Arktiku. Švedska Agencija za radijacionu sigurnost navela je da „nije moguće potvrditi šta je uzrok povećanog nivoa“ radioaktivnosti, niti odakle su došli oblaci koji u sebi nose izotope. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.