REKACIJE

Bijela kuća: Nije tačno da je Tramp znao za rusku ponudu talibanima

Ruska vojna obajveštajna služba povezana sa pokušajima ubistva u Evropi ponudila je nagrade za uspješne napade na američke i savezničke trupe

Tramp: Nije odobrio preduzimanje mjera. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

28.6.2020

Bijela kuća je negirala da je predsjednik Donald Tramp (Trump) obaviješten od strane američkih obavještajnih službi da je ruska vojska ponudila nagrade militantima povezanim sa talibanima za ubistvo vojnika SAD u Afganistanu, dok je demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden) kritikovao Trampa zbog izostanka akcija spram Moskve.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da ni predsjednik ni potpredsjednik Majk Pens (Mike) nisu obaviješteni o navodnoj nagradi ruske obavještajne službe.

Prema pisanju lista "New York Timesa", ruska vojna obajveštajna služba povezana sa pokušajima ubistva u Evropi ponudila je nagrade za uspješne napade na američke i savezničke trupe u toku prošle godine, kao i da su islamski militanti i njihovi naoružani saveznici dobili neki novac na taj način.

List tvrdi da je Tramp dobio obavještenje o tome, ali da nije odobrio preduzimanje mjera kao odgovor na ovakvo ponašanje Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.