IZBORI

Neumorni Francuz: Ima 94 godine, na vlasti je pola vijeka i želi još da vlada

Andre Trigano, gradonačelnik Pamijea, ponovo se kandidirao

Trigano: Zaljubljenik u oldtajmere. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

28.6.2020

U martu je u 36.000 sela i gradova u Francuskoj održan prvi krug izbora za gradonačelnike, a druga runda zakazana je za danas, nakon tromjesečnog odlaganja zbog pandemije koronavirusa.


Jedan od kandidata je 94-godišnji Andre Trigano, gradonačelnik Pamijea koji je u javnoj kancelariji skoro pola vijeka i ne planira da skoro ode u penziju.

- Nadam se da neću morati da se ponovo izvinjavam što nisam mrtav – izjavio je on za BBC.


Trigano je bio u vrhu nakon prvog kruga izbora u martu, a ako osvoji i drugi 28. juna, na kraju mandata imat će 101 godinu. Ima i drugih vremešnih gradonačelnika koji se još drže svoje fotelje, uključujući 98-godišnjaka koji se nada reizboru u selu kod Bordoa, ali nijedan nema tako šaroliku pozadinu kao šef Pamijea.

Rođen u Parizu 1925, Trigano je bio tinejdžer tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Policajac koji je živio u njegovoj zgradi savjetovao je Triganovim roditeljima da se sakriju.

Sklonili su se u planinskom regionu departmana Arjež na jugu Francuske, a mladi Trigano priključio se pokretu otpora. Falsifikovao je dokumenta kako bi pomogao pripadnicima savezničkih snaga – često oborenim pilotima – da pobjegnu u Španiju. Hapšen je triput, ali je nekako uspio da preživi.

Trigano: Nadam se da neću morati da se ponovo izvinjavam što nisam mrtav. agencije

Nakon rata ostao je na jugu i započeo biznis. Njegov otac i stariji brat pokrenuli su posao proizvodnje šatora još prije rata, pa je mladi Trigano započeo biznis sa kampovanjem. Ideja je bila da se omoguće jednostavni, zajednički odmori na lokacijama poput Majorke, Krfa i Đerbe u Tunisu.

Prihodi su pomogli Triganu da sakupi kolekciju od 120 oldtajmera.

Trigano je 25 godina bio gradonačelnik Pamijea, najvećeg grada Arježa koji broji 16.000 stanovnika. Prethodno je 24 godine bio gradonačelnik gradića Mazer, a istovremeno je neko vrijeme bio i poslanik u nacionalnom parlamentu u Parizu.

- Svake noći legnem u krevet da bih se ujutro probudio sa desetak novih, sjajnih ideja za grad – kaže on.

Triganovi rivali koriste njegove godine kao argument protiv njega, a dvoje njih je za BBC reklo da je vrijeme da on ode u penziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.