ZELENI SLAVE

Makron poražen: Lokalni izbori u Francuskoj otvorili mogućnost preraspodjele u vladi

Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala, tek 40,5 posto

Emanuel Makron. AFP

Avaz.ba

29.6.2020

Stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) pretrpjela je poraz u drugom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju, dok je Zelena stranka slavila pobjedu u nekoliko velikih gradova.

Makron se nadao da će njegova stranka dobiti podršku u gradovima širom Francuske, a pred predsjedničke izbore 2022. godine. Međutim, Zelena stranka, koja se u pojedinim gradovima udružila sa ljevičarskim partijama, odnijela je pobedu, što bi Makrona moglo da primora da izvrši rekonstrukciju vlade.

Francuski premijer Eduar Filip proglasio je pobjedu na lokalnim izborima na kojima se kandidovao za gradonačelnika Avra, a iako po francuskom Ustavu može da zaduži nekoga da obavlja funkciju gradonačelnika, a da ostane premijer, ta pobjeda dovodi u pitanje njegov ostanak na toj funkciji.

U Francuskoj se danas glasalo za 35.000 gradonačelnika, koji su tokom kampanje obećavali da će se baviti problemima od obrazovanja do zaštite životne sredine.

Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala, tek 40,5 posto.

Rezultati izbora mogli bi da natjeraju Makrona da više pažnje obrati na zaštitu životne sredine, za koju se zalaže Zelena stranka, navodi agencija i dodaje riječi direktora istraživačke grupe da je ekologija oblast u kojoj Makron nije učinio gotovo ništa.

Zvaničnici su saopćili da će Makron u ponedeljak razgovarati sa premijerom, a izvori upoznati sa situacijom kažu da će "ono što slijedi" biti na vrijeme objavljeno.

An Hidalgo. AFP

Gradonačelnica Pariza An Hidalgo (Anne) proglasila je pobjedu lokalnim izborima održanim u nedelju, što će joj omogućiti da u svom drugom mandatu rukovodi Ljetnje olimpijske igre 2024. godine.

Hidalgo je prvi put izabrana za gradonačelnika francuske prestolnice 2014. godine, a na ovim izborima podržala ju je Zelena stranka, koja je veoma uticajna. Izlaznost je bila niska u odnosu na prethodne - glasalo je oko 40 posto glasača, a od građana se tražilo da nose maske, održavaju socijalnu distancu i nose svoje olovke kojima će glasati.

Na nekim biračkim mjestima, kontrolori izbora bili su ograđeni od glasača staklom od pleksiglasa. Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner (Christophe Castaner) izjavio je da je zadovoljan poštovanjem mjera prilikom glasanja, ali da žali zbog male izlaznosti.

Eduard Filip. AFP

Francuski premijer Eduard Filip (Edouard Philippe) proglasio je pobjedu na u nedjelju održanim lokalnim izborima na kojima se kandidovao za gradonačelnika Avra. Filip je na izborima za gradonačelnika Avra dobio 58,8 posto glasova.

- Srećni smo u Avru. Proslavit ćemo pobjedu - rekao je Filip.

Makron je čestitao Filipu na "lijepoj pobjedi" na lokalnim izborima, a agencije prenose da je u Jelisejskoj palati potvrđeno da će Makron i Filip danas imati sastanak. 

Prema francuskom ustavu Filip ima ovlaštenje da, dok je na mjestu predsjednika Vlade, imenuje zamjenika gradonačelnika Avra koji bi rukovodio tim gradom dok je on premijer. Međutim, Filipova pobjeda će svakako dovesti do postavljanja pitanja o mogućim preraspodjelama u francuskoj vladi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.