SVIJET

Vakcina protiv koronavirusa dobila "zeleno svjetlo" za testiranje na ljudima

U julu bi trebalo započeti testiranje

Avaz.ba

Vakcina

Foto: ILUSTRACIJA


U Indiji je od posljedica koronavirusa umrlo više od 16.000 zaraženih od pojave prvog slučaja u januaru, što je malo u poredbi sa zemljama sa sličnim brojem slučajeva.

Vakcina protiv Covid-19 kompanije Bharat Biotech prva je u Indiji koja je dobilo zeleno svjetlo  za testiranje na ljudima u zemlji s više od 1.3 milijardi ljudi koja bilježi veliki porast novozaraženih. 

Indijski regulator lijekova odobrio je zahtjev kompanije za ispitivanje Covaxina koji je razvijen zajedno s Nacionalnim institutom za virusologiju.

U julu bi trebalo započeti testiranje vakcine na ljudima širom zemlje. Vakcina je  je razvijena i proizvedeno u kompaniji Bharat Biotech u Hyderabadu.

  • Lijek protiv koronavirusa

    Lijek protiv koronavirusa

    Foto: ILUSTRACIJA


Indija, koja ima manje zaraženih samo od Sjedinjenih Država, Brazila i Rusije, zabilježila je u ponedjeljak gotovo 20.000 novih zaraza.

Stručnjaci strahuju da bolnice u gusto naseljenoj zemlji neće moći izdržati nagli porast slučajeva. 

Kineska vojska dobila je dozvolu za uporabu vakcine protiv covida-19 koji je razvila njihova istraživačka jedinica i CanSino Biologics nakon što je kliničkim ispitivanjima dokazana sigurnost vakcine i otkrivena određena učinkovitost.

Više o temi Koronavirus

RASTE BROJ ZARAŽENIH
Stotine hiljada stanovnika Melburna u karantinu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na