RASTE BROJ ZARAŽENIH

Stotine hiljada stanovnika Melburna u karantinu

Građanima će biti dozvoljeno da napuštaju domove samo radi odlaska na posao ili u školu, radi rekreacije ili kupovine hrane

Australija je do sada registrirala oko 7.800 slučajeva zaraze. Agencija

Avaz.ba

30.6.2020

Stotine hiljada stanovnika sjevernog i zapadnog dijela Melburna dobili su danas naređenje da ostanu kod kuće pošto je drugi po veličini grad u Australiji suočen sa rastom broja slučajeva zaraze virusom korona Država Viktorija zabilježila je 233 nova slučaja u prethodnih šest dana, a najviše ih je u Melburnu. Borba protiv virusa u ostatku zemlje bila je do sada uglavnom uspješna. 

Premijer ove države Danijel Endruz (Daniel Andrews ) rekao je da će blokada u Melburnu biti na snazi od večeras u ponoć po lokalnom vremenu. U obuhvaćenim oblastima živi više od 300.000 ljudi.  Građanima će biti dozvoljeno da napuštaju domove samo radi odlaska na posao ili u školu, radi rekreacije ili kupovine hrane i ostalih suštinskih stvari, prenio je AFP. Stanovnici ostalih dijelova grada neće moći da ulaze u najteže pogođene zajednice. Policija će patrolirati ulicama i zaustavljati automobile da bi vršila nasumične provjere. 

Endrjuz je rekao da je zatražio od australskog premijera Skota Morisona (Scott Morrison ) da preusmjeri međunarodne letove ka Melburnu u druge australske gradove da bi se dodatno umanjio rizik od širenja virusa. Australija je do sada registrirala oko 7.800 slučajeva zaraze i 104 smrtna ishoda. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.