SAOPĆENO IZ HAGA

Karmel Agius ponovo predsjednik Mehanizma u Hagu

Odluku o produžetku mandata na dvije godine potpisao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš

Avaz.ba

Agius jedan je od najdugovječnijih sudiija haških sudova

Foto: Agencije


Sudija Karmel Agius (Carmel Agius) ostaje predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma krivičnih sudova sa sjedištem u Hagu, nasljednika nekadašnjeg Haškog tribunala, saopćeno je u Hagu.  

Odluku o produžetku mandata na dvije godine potpisao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres). Agius je na funkciju postavljen 19. januara 2019 godine. Sada je ponovo imenovan za predsjednika Mehanizma sa mandatom koji traje do 30. juna 2022. Istom odlukom na isti rok su produžene i funkcije za 24 sudija tog Mehanizma.

Agius jedan je od najdugovječnijih sudiija haških sudova. U Tribunalu za bivšu Jugoslaviju radio je od 2001. godine do njegovog zatvaranja 2017. godine, prvo kao sudija pretresnog, a potom i kao sudija Žalbenog vijeća. Vršio je funkciju predsjednika Tribunala u posljednje dvije godine njegovog rada, a u dva dvogodišnja mandata i funkciju potpredsjednika tog suda.

  • Karmel Agius

    Karmel Agius

    Foto: Agencije


Bio je sudija ili predsjedavajući sudskog vijeća u velikom broju procesa državnim i vojnim zvaničnicima bivše Jugoslavije, među kojima su suđenja Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Milanu i Sredoju Lukiću, Vlastimiru Đorđeviću, Momčilu Perišiću, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i drugima.

U javnosti će ostati upamćen po izricanju drugostepene presude šestorici lidera takozvane Herceg-Bosne prvostepeno osuđenih za zločine nad Bošnjacima, kada je jedan od njih, Slobodan Praljak, izvršio samoubistvo u sudnici, pred kamerama.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na