VIDEOKONFERENCIJA

Putin, Erdoan i Ruhani sutra raspravljaju o situaciji u Siriji

Tri zemlje održale su razgovore u kazahstanskoj prijestonici Astani 2018. godine

Prethodni sastanak održan lani u Ankari. Arhiv

Avaz.ba / Fena

30.6.2020

Predsjednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Hasan Ruhani (Hassan Rouhani) sutra će raspravljati o sukobu u Siriji tokom videokonferencije, objavio je  Kremlj.

Tri zemlje održale su razgovore u kazahstanskoj prijestonici Astani (sadašnjem gradu Nur-Sultan) 2018.  godine u cilju rješenja situacije u Siriji. Prethodni sastanak tri zemlje garanta takozvanog procesa iz Astane održale su u Ankari u septembru 2019.

Ujedinjene nacije danas će održati virtualnu konferenciju o Siriji i prikupljanju novčanih sredstava za izbjeglice koje prolaze kroz devetu godinu oružanog sukoba. UN traže više od 10 milijardi dolara pomoći za narod u Siriji i u susjednim zemljama.


Prethodni sastanak održan lani u Ankari. Arhiv

Svjetska organizacija se nada da će većina tog novca doći od 60 vlada i nevladinih agencija okupljenih putem videoveze. Evropska unija domaćin je skupa.


Donatorska konferencija, sada redovan godišnji skup, razdvojila je finansiranje u dva segmenta – apel UN-a za pomoć u Siriji vrijednu 3,8 milijardi dolara i 6,04 milijardi dolara  za zemlje koje su primile izbjeglice. Samo mali dio tih sredstava je prikupljen do sada, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.