REKORDNO VISOKA TEMPERATURA

Vijest koja je uznemirila naučnike: U Sibiru zabilježeno plus 38

Svjetska meteorološka organizacija saopćila je da je podatak o temperaturi zabrinjavajući

Avaz.ba
30.06.2020 18:07

Verhojansk: Toplotni talas

Foto: Agencije

Ruski Hidrometeorološki centar potvrdio je da je u sibirskom gradu Verhojansku zabilježena rekordno visoka temperatura od 38 stepeni Celzijusovih tokom toplog talasa koji je uznemirio naučnike koji se bave klimatskim promjenama.

Rekordno visoka temperatura prijavljena je ranije ovog mjeseca u Verhojansku, sjeverno od arktičkog pojasa, što je navelo Svjetsku meteorološku organizaciju da od Moskve zatraži da potvrdi rezultate mjerenja, prenosi Srna.

Potvrđujući podatak da je rekordno visoka temperatura zabilježena 17. juna, šef Centra Roman Vilfand izjavio je tokom konferencije za novinare da je visoka temperatura u regionu zabilježena zbog jačih anticiklona u području blizu Arktika.

  • Krajem devedesetih zabilježena rekordno niska temperatura od minus 67,8 stepeni
    Krajem devedesetih zabilježena rekordno niska temperatura od minus 67,8 stepeni Foto: visityakutia.com

- Stručnjaci smatraju da će ova situacija potrajati - rekao je Vilfand.

Prema riječima Vilfanda, Verhojansk je i dalje "hladni pol", uz podsjećanje da je u tom gradu krajem devedesetih zabilježena rekordno niska temperatura od minus 67,8 stepeni Celzijusovih. Arktik se zagrijava duplo brže od globalnog prosjeka.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je prošle sedmice da je podatak o temperaturi zabrinjavajući, ali da se čini da je u skladu sa trendovima zagrijavanja.

Komentari

NA VRH