NE ZADOVOLJAVAJU STANDARDE

Evropska unija povukla 7 miliona maski, dio bio namijenjen Hrvatskoj

Pucaju uobičajni lanaci nabavke zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive kompanije

Maske ne zadovoljavaju sigurnosne standarde i ne štite adekvatno od koronavirusa. Agencije

Avaz.ba / Fena

1.7.2020

Čak sedam miliona maski koje ne zadovoljavaju sigurnosne standarde i ne štite adekvatno od koronavirusa identificirano je unutar Europske unije, objavljeno je na sjednici evropskog Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, piše Jutarnji list.

Kako je rekao evroparlamentarac Tomislav Sokol, koji je na sjednici i učestvovao, do poplave krivotvorenih zaštitnih maski na evropskom tržištu, koje najčešće dolaze iz Kine, došlo je zbog pucanja uobičajenih lanaca nabavke i velike potražnje za zaštitnom medicinskom opremom posljednjih mjeseci zbog čega su se time počele baviti različite sumnjive kompanije. 

- Zastrašujuće zvuči taj podatak. Bojim se i pomisliti koliko ih je još prošlo ispod radara tijekom velike navale za zaštitnom opremom koja je trajala u jeku borbe protiv korone", izjavio je Sokol.

Na pitanje kakve su to točno maske koje ne zadovoljavaju standarde, Sokol je odgovorio da je riječ o proizvodima za koje proizvođač tvrdi da imaju zaštitni potencijal protiv čestica, ali njihov kapacitet filtriranja nije certificiralo odgovarajuće europsko tijelo.

Vlasnika kompanije za proizvodnju medicinske opreme je pojasnio da prije uporabe treba potražiti CE oznaku na ambalaži koja znači da je maska napravljena prema svim traženim standardima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.