NAMIJENJENA EVROPSKOM TRŽIŠTU

Italijanska policija zaplijenila 14 tona amfetamina

Istražitelji vjeruju da je drogu proizvela takozvana Islamska država

Ulična vrijednost procjenjuje se na milijardu dolara. Agencija

Avaz.ba

1.7.2020

Italijanska policija zaplijenila je 14 tona amfetamina namijenjenog evropskom tržištu, čija se ulična vrijednost procjenjuje na milijardu dolara. Policijski zvaničnici su saopćili da je u tri brodska kontejnera u luci u Salernu, na jugu Italije, pronađeno oko 85 miliona tableta amfetamina, što predstavlja najveću zapljenu ove droge do sada, prenio je AP. 

Pukovnik carinske policije Domeniko Napolitano kazao je kako istražitelji vjeruju da je drogu proizvela takozvana Islamska država kako bi finansirala svoje militantne aktivnosti. Oni pretpostavljaju da je proizvodnja amfetamina u Evropi bila otežana usljed pandemije koronavirusa, kao i da su se dileri droge zbog toga, najvjerovatnije, okrenuli proizvođačima u Siriji.

Policija je saopćila da trenutno pokušava utvrditi je li kriminalni klan Kamora iz Napulja naručio veliku pošiljku amfetamina namijenjenu međunarodnoj distribuciji, s obzirom na to da je dvije sedmice ranije u luci u Salernu zaplijenjena mnogo manja količina droge u pošiljci s odjećom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.