USPJEŠNO ISPITIVANJE

Ruski stručnjaci napravili lijek protiv koronavirusa

Bez obzira na drugi talas bolesti koji se predviđa najesen, mi imamo „zaštitni kišobran", istakao je Petar Beli

Do preokreta došlo prvih dana bolesti. AFP

Avaz.ba

2.7.2020

Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je još jedan ruski lijek protiv koronavirusa na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir.

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 posto, odnosno, devet od deset osoba uz blagovremeno liječenje zagarantovano neće preminuti, prenosi Srna.

Ispitivanja u kojima je učestvovalo 210 pacijenata sa potvrđenom infekcijom virusa u umjerenom stepenu, sprovedena su u medicinskim ustanovama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saransku, Smoljensku i Rjazanju.

Kod 70 posto pacijenata koji su uzimali ovaj lijek, došlo je do preokreta prvih dana bolesti, a poslije četiri dana virus je nestao iz organizma. Desetog dana RLP-test kod 100 posto ispitanika bio je negativan. U kontrolnoj grupi koja je primala standardni tretman, 70 posto ljudi se oporavilo za to vrijeme.

- Areplivir je dao veoma dobre rezultate. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opće intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje.

Istraživanja obavljena i u Moskvi. AFP

Desetog dana, obim oštećenja pluća smanjen je za 25-35 posto - istakla je članica Ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorica Medicinskog instituta Mordovskog državnog univerziteta "Ogarjov", jednog od centara u kome su se sprovodila istraživanja.

Nije bilo neželjenih efekata, osim toga da preparat ne smiju uzimati trudnice. Što prije se počne sa terapijom, veća je efikasnost i niži rizik od komplikacija.

- Pronašli smo lijek za novu bolest za mjesec i po. Ranije je bilo nemoguće povjerovati u to - rekao je rukovodilac kliničkih ispitivanja Ruske akademije nauka Dmitrij Puškar.

Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prijenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih Ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lijek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti osiguran lijek koji spašava život.

- Bez obzira na drugi talas bolesti koji se predviđa najesen, mi imamo „zaštitni kišobran'" - istakao je predsedavajući Upravnog odbora "Promomeda" Petar Beli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.