TVRDE NAUČNICI

Koronavirus ljudske ćelije pretvara u zombije

Naučnici tvrde da se virus putem filopodija kreće kroz tijelo do zdravih ćelija i od njih stvara nove „zombi ćelije“, nosioce zaraze.

Na fotografijama pod mikroskopom se vidi kako zaražene ćelije razvijaju filopodije. Agencija

Avaz.ba

3.7.2020

Koronavirus pretvara ljudske ćelije u zombije tako što ih podstiče da puštaju izdanke, filopodije, zahvaljujući kojima se virus lakše širi u tijelu zaraženog, tvrde autori nedavno objavljene studije Univerziteta Kalifornija, prenosi Univerzitetski veb forum. 

Na fotografijama pod mikroskopom se vidi kako zaražene ćelije razvijaju filopodije, ćelijske izdanke koji su ispunjeni virusnom tečnošću. Naučnici tvrde da se virus putem filopodija kreće kroz tijelo do zdravih ćelija i od njih stvara nove „zombi ćelije“, nosioce zaraze.

Sve do sada naučnici su vjerovali da se virus Covida-19 prenosi kao i drugi virusi, tj. da napada zdravu ćeliju i pretvara je u mašinu za kopiranje. Ovo otkriće ipak navodi na zloslutniji zaključak, a to je da je Covid razvio rezervni plan za izbjegavanje imunološkog odgovora čovjeka.

Nivan Krogan, profesor ćelijske i molekularne farmakologije Univerziteta Kalifornija ocjenio je da je zlokobna osobina virusa u korištenju alternativnih načina da se zaraze druge ćelije, ali vjeruje da će ovo otkriće doprinijeti bržoj i efikasnijoj borbi protiv koronavirusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.