TVRDNJE STRUČNJAKA

Svijetom se širi mutirani i zarazniji koronavirus

Globalna studija pronašla je snažne dokaze da se novi oblik koronavirusa proširio iz Evrope u Sjedinjene Američke Države

Mutirani virus gotovo u potpunosti zamijenio prvu verziju. Ilustracija

Avaz.ba

3.7.2020

Globalna studija pronašla je snažne dokaze da se novi oblik koronavirusa proširio iz Evrope u Sjedinjene Američke Države. Nova mutacija čini virus "zaraznijim", ali čini se da je oblik bolesti nešto slabiji, saopćio je međunarodni tim istraživača. 

- To je sada dominantan oblik koji inficira ljude. Ovo je sad virus. Sad znamo da je novi virus 'mudriji'. Ali, na prvi pogled se čini da nije opasniji - rekla je za CNN Erik Olman Sefire (Erica Ollmann Saphire) iz Instituta za imunologiju La Jolla i Konzorcija za imunoterapiju od koronavirusa, koji su radili na studiji. 

Mutacija utječe na protein šiljka - strukturu koju virus koristi da bi ušao u ćelije koje zarazi. Sada istraživači provjeravaju utječe li ovo na pitanje - može li se vakcinom kontrolirati virus? Naime, trenutne vakcine koja se testiraju uglavnom ciljaju te "šiljke", no napravljena su korištenjem starijih sojeva virusa. 


Dominantan oblik koji inficira ljude. Ilustracija

Studija objavljena u časopisu Cell potvrđuje raniji rad koji sugerira da je mutacija učinila novu varijantu virusa zaraznijom. Istraživači nazivaju novu mutaciju G614 i pokazuju da je ona gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD-u, a koja se zove D614.

- Naši podaci o globalnom praćenju pokazuju da se varijanta G614 u šiljku širi brže od D614. Mi tumačimo da to znači da je virus zarazniji". Zanimljivo je da nismo pronašli dokaze o utjecaju G614 na težinu bolesti - napisala je u svom izvještaju biologinja Beta Korber (Bette) iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa.

Ovo bi mogla biti dobra vijest, rekao je Levrense Jong (Lawrence Young), profesor medicinske onkologije s britanskog Univerziteta u Warwicku, koji nije bio uključen u studiju.

- Ovaj rad sugerira da, iako varijanta G614 može biti zaraznija, nije patogenija. Postoji nada da će se, kako se infekcija SARS-CoV-2 širi, virus postati manje patogen - kazao je.

Tim je testirao uzorke pacijenata iz Evrope i SAD-a, te je upozorio da smo imali sreće sa ovom mutacijom: "Moramo ostati oprezni, jer ne znamo kako mogu izgledati sljedeće mutacije. Šta ako budu opasnije?"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.