TVRDNJE STRUČNJAKA

Svijetom se širi mutirani i zarazniji koronavirus

Globalna studija pronašla je snažne dokaze da se novi oblik koronavirusa proširio iz Evrope u Sjedinjene Američke Države

Avaz.ba
03.07.2020 12:50

Mutirani virus gotovo u potpunosti zamijenio prvu verziju

Foto: Ilustracija

Globalna studija pronašla je snažne dokaze da se novi oblik koronavirusa proširio iz Evrope u Sjedinjene Američke Države. Nova mutacija čini virus "zaraznijim", ali čini se da je oblik bolesti nešto slabiji, saopćio je međunarodni tim istraživača. 

- To je sada dominantan oblik koji inficira ljude. Ovo je sad virus. Sad znamo da je novi virus 'mudriji'. Ali, na prvi pogled se čini da nije opasniji - rekla je za CNN Erik Olman Sefire (Erica Ollmann Saphire) iz Instituta za imunologiju La Jolla i Konzorcija za imunoterapiju od koronavirusa, koji su radili na studiji. 

Mutacija utječe na protein šiljka - strukturu koju virus koristi da bi ušao u ćelije koje zarazi. Sada istraživači provjeravaju utječe li ovo na pitanje - može li se vakcinom kontrolirati virus? Naime, trenutne vakcine koja se testiraju uglavnom ciljaju te "šiljke", no napravljena su korištenjem starijih sojeva virusa. 

  • Dominantan oblik koji inficira ljude
    Dominantan oblik koji inficira ljude Foto: Ilustracija

Studija objavljena u časopisu Cell potvrđuje raniji rad koji sugerira da je mutacija učinila novu varijantu virusa zaraznijom. Istraživači nazivaju novu mutaciju G614 i pokazuju da je ona gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD-u, a koja se zove D614.

- Naši podaci o globalnom praćenju pokazuju da se varijanta G614 u šiljku širi brže od D614. Mi tumačimo da to znači da je virus zarazniji". Zanimljivo je da nismo pronašli dokaze o utjecaju G614 na težinu bolesti - napisala je u svom izvještaju biologinja Beta Korber (Bette) iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa.

Ovo bi mogla biti dobra vijest, rekao je Levrense Jong (Lawrence Young), profesor medicinske onkologije s britanskog Univerziteta u Warwicku, koji nije bio uključen u studiju.

- Ovaj rad sugerira da, iako varijanta G614 može biti zaraznija, nije patogenija. Postoji nada da će se, kako se infekcija SARS-CoV-2 širi, virus postati manje patogen - kazao je.

Tim je testirao uzorke pacijenata iz Evrope i SAD-a, te je upozorio da smo imali sreće sa ovom mutacijom: "Moramo ostati oprezni, jer ne znamo kako mogu izgledati sljedeće mutacije. Šta ako budu opasnije?"

Komentari

NA VRH