ODOBRENJE IZDATO PO UBRZANOM POSTUPKU

Evropska komisija odobrila korištenje lijeka Remdesivir za liječenje COVID-19

Usljed krize koronavirusa primijenjene ubrzane procedure koje EMA i inače koristi u situacijama kada je ugroženo javno zdravlje

Prvi lijek za liječenje COVID-19. Agencija

Avaz.ba

3.7.2020

Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet lijeka Remdesivir, što ga čini prvim lijekom za liječenje COVID-19 koji je dobio dozvolu za teritoriju cijele EU.

Odobrenje je izdato po ubrzanom postupku, a nakon preporuke Evropske agencije za lijekove (EMA), kojom su potom usvojile i države članice, navodi Evropska komisija u saopštenju. Kako se dodaje, odobrenje je izdato veoma brzo, samo sedam dana nakon preporuke EMA, što je znatno manje od uobičajenih 67 dana, koliko je Evropskoj komisiji obično potrebno da bi odobrila neki proizvod.

- Zaštita javnog zdravlja je ključni prioritet Evropske komisije - navodi se u pisanom saopćenju.

Dodaje se da su, usljed krize koronavirusa primijenjene ubrzane procedure koje EMA i inače koristi u situacijama kada je ugroženo javno zdravlje.

- Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mjesec od podnošenja zahtjeva, pokazuje koliko je EU spremna da što brže reagira kada se pojavi neki novi lijek. Prevrnut ćemo svaki kamen pokušavajući da obezbjedimo efikasno liječenje ili vakcinu protiv koronavirusa - izjavila je tim povodom Stela Kjirjakides (Stella Kyriakides).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.