NE MIJENJA PLANOVE

Erdoan odbacio kritike zbog Aja Sofije

Predsjednik Turske je predložio obnovu statusa džamije UNESCO-ovom spomeniku svjetske baštine

Erdoan: Čeka se odluka suda. Arhiv

Avaz.ba

3.7.2020

Kritike Turske zbog eventualnog pretvaranja istanbulske znamenitosti, Aja SofijE, iz muzeja u džamiju napad su na turski suverenitet, izjavio je predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Erdoan je predložio obnovu statusa džamije UNESCO-ovom spomeniku svjetske baštine, građevini u srcu hrišćanskog vizantijskog carstva i muslimanske otomanske imperije i trenutno jednom od najposjećenijih turskih spomenika, prenosi Fena.

- Optužbe protiv naše zemlje zbog Aja Sofije direktno pogađaju naša suverena prava – izjavio je Erdoan, reagirajući na brige Zapada, posebno Grčke, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

- Odlučni smo da nastavimo štititi prava muslimana, većinske vjere naše zemlje, kao i pripadnika svih drugih vjera – dodao je turski predsjednik tokom zvaničnog otvaranja druge džamije u Istanbulu.


Aja Sofija: Sagrađena u šestom stoljeću. Arhiv

Turski sud u četvrtak je održao ročište u vezi ponovnog pretvaranja Aja Sofije u džamiju. Sud će objaviti presudu u roku od 15 dana.

Turske vlasti saopćile su da su „šokirane“ izjavom američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike) u kojoj traži od Erdoana da prekine realizaciju svog plana. 

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da građevina iz šestog stoljeća, koja je stoljećima služila kao vizantijska katedrala prije otomanskog osvajanja Konstantinopolja u 1453. godini, mora ostati otvorena za sve. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.