ČEKA SE ODLUKA SUDA

Optužena za terorizam: Ruskoj novinarki prijeti šest godina zatvora

Državna vlast, koja je završila u rukama ciničnih i okrutnih ljudi, postaje najozbiljnija prijetnja sigurnosti, izjavila je Svetlana Prokopjeva

Avaz.ba
03.07.2020 17:38

Prokopjeva: Osveta za oštre kritike

Foto: AFP

Ruski tužitelji zatražili su da novinarka Svetlana Prokopjeva bude osuđena na šest godina zatvora zbog komentara o terorizmu u slučaju koji je navukao gnjev grupa za zaštitu ljudskih prava.

Prokopjeva, koja radi za rusku agenciju RFE/RL kao vanjska saradnica, optužena je da je u svom komentaru pokušala opravdati napad bombom iz 2018.

U novembru 2018. 17-godišnji anarhista raznio se u predvorju zgrade Federalne službe sigurnosti (FSB) u Arhangelsku na sjeveru Rusije, ozlijedivši tri člana službe, prenosi AFP.

U komentaru, koje je objavila jedna radio stanica, Prokopjeva (40), povezala je samoubilački bombaški napad sa političkom klimom pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

  • Putin: Žestok odgovor države
    Putin: Žestok odgovor države Foto: Arhiv

Pola godine nakon što je objavljen njen komentar, policijski specijalci su upali u njen stan i oduzeli joj kompjuter i njenu ušteđevinu. Prokopjeva je također stavljena na zvanični ruski spisak "terorista i ekstremista".

Novinarka je demantirala optužbe, nazivajući ih kaznom za njen rad. Ona je izjavila da tužilaštvo traži da je osude na šest godina zatvora i zabrani da radi kao novinar na četiri godine.

- Ovo je osveta za oštre kritike. Državna vlast, koja je završila u rukama ciničnih i okrutnih ljudi, postaje najozbiljnija prijetnja sigurnosti – izjavila je novinarka za AFP, dodajući da se ne boji kritizirati državu.

Komentari

NA VRH