ČEKA SE ODLUKA SUDA

Optužena za terorizam: Ruskoj novinarki prijeti šest godina zatvora

Državna vlast, koja je završila u rukama ciničnih i okrutnih ljudi, postaje najozbiljnija prijetnja sigurnosti, izjavila je Svetlana Prokopjeva

Prokopjeva: Osveta za oštre kritike. AFP

Avaz.ba

3.7.2020

Ruski tužitelji zatražili su da novinarka Svetlana Prokopjeva bude osuđena na šest godina zatvora zbog komentara o terorizmu u slučaju koji je navukao gnjev grupa za zaštitu ljudskih prava.

Prokopjeva, koja radi za rusku agenciju RFE/RL kao vanjska saradnica, optužena je da je u svom komentaru pokušala opravdati napad bombom iz 2018.

U novembru 2018. 17-godišnji anarhista raznio se u predvorju zgrade Federalne službe sigurnosti (FSB) u Arhangelsku na sjeveru Rusije, ozlijedivši tri člana službe, prenosi AFP.

U komentaru, koje je objavila jedna radio stanica, Prokopjeva (40), povezala je samoubilački bombaški napad sa političkom klimom pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin: Žestok odgovor države. Arhiv

Pola godine nakon što je objavljen njen komentar, policijski specijalci su upali u njen stan i oduzeli joj kompjuter i njenu ušteđevinu. Prokopjeva je također stavljena na zvanični ruski spisak "terorista i ekstremista".

Novinarka je demantirala optužbe, nazivajući ih kaznom za njen rad. Ona je izjavila da tužilaštvo traži da je osude na šest godina zatvora i zabrani da radi kao novinar na četiri godine.

- Ovo je osveta za oštre kritike. Državna vlast, koja je završila u rukama ciničnih i okrutnih ljudi, postaje najozbiljnija prijetnja sigurnosti – izjavila je novinarka za AFP, dodajući da se ne boji kritizirati državu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.