ORGANIZACIJA PRIKUPILA 60.000 UZORAKA

Iz WHO-a poručuju: Trećina uzoraka Covida-19 pokazuje mutaciju, ali ne i težu bolest

Genetska mutacija novog koronavirusa, označena D614G, značajno povećava njegovu sposobnost da zarazi stanice te bi mogla objasniti zašto se bolest na sjeveru Italije i u Njujorku širila brže nego ranije tokom pandemije

Suomja Svamina: Glavna naučnica WHO-a. AFP

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

4.7.2020

Skoro 30 posto uzoraka genoma virusa, uzročnika Covida-19, koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) imalo je znakove mutacije, ali nema dokaza da je to dovelo do težeg oblika bolesti, rekla je u petak dužnosnica te organizacije.

- Mislim da je to dosta rašireno - rekla je Suomja Svaminat (Soumya Swaminathan), glavna naučnica WHO-a, agenciji 2Reuters". 

Dodala je da je WHO do sada prikupio 60.000 uzoraka virusa. Genetska mutacija virusu olakšava da zarazi stanice.

Naučnici u istraživačkom centru Scripps ovoga su mjeseca otkrili da se do aprila u 65 posto slučajeva bolesti u svijetu radilo o mutiranom virusu.

Genetska mutacija novog koronavirusa, označena D614G, značajno povećava njegovu sposobnost da zarazi stanice te bi mogla objasniti zašto se bolest na sjeveru Italije i u Njujorku širila brže nego ranije tokom pandemije, ocijenili su u studiji.

Marija Van Kerkov (Maria Van Kerkhove), epidemiologinja WHO-a, rekla je da je mutirani soj virusa identificiran još u februaru i da je kružio u Evropi i Americi.

Za sada nema dokaza da to vodi težem obliku bolesti - dodala je ona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.