1. JULA ODRŽANI PROTESTI

Usvojen Zakon o nacionalnoj sigurnosti: Oni koji kritikuju Kinu mogu biti uhapšeni čim kroče u Hong Kong

Kazna za ova djela je doživotni zatvor

N. Aj. / Avaz.ba
04.07.2020 08:33

1. jula održani protesti

Foto: AFP

Hong Kong je korišten od zapadnjačkih akademika i organizacija kao sigurno mjesto za sastajanje sa kineskim disidentima kako bi kritikovali Peking bez posljedica. Komunistička partija donijela je novi zakon, a prema njema osobe širom svijeta koje ih kritikuju mogu biti uhapšene onog momenta kada kroče u Hong Kong.

Kineski zvaničnici brane novi Zakon tvrdeći da on predstavlja značajan korak u rješavanju haosa i nasilja koji je okupirao Hong Kong posljednjih nekoliko mjeseci.

Zakon o sigurnosti je donio nova krivična djela u Hong Kongu, a to je secesija, svrgavanje, terorističke aktivnosti i dogovori sa stranim državama. Kazna za ova djela je doživotni zatvor. 

Taj Zakon se pretežno odnosi na kineske državljane, međutim član 38 je privukao pažnju pravnicima širom svijeta obzirom na to da u njemu piše da krivična djela iz Zakona važe i za strane osobe koje nemaju prebivalište u Hong Kongu, prenose američki mefiji.

Sličan zakon ima i Peking, ali se može primijeniti samo ukoliko je to krivično djelo kažnjivo i u stranoj državi odakle osoba dolazi. Članak 38. hongkonškog Zakona o nacionalnoj sigurnosti nema takav izuzetak.

Prvog dana jula u Hong Kongu su bili masovni protesti zbog Zakona o nacionalnoj sigurnosti.

Protestanti su uzvikivali slogane i to na 23. godišnjicu predaje grada od Britanije Kini. Policija je uhapsila više od 300 ljudi, uključujući devet prema novom kineskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, dok je hiljade njih prkosilo zabrani prkosilo zabrani protesta na na godišnjicu predaje grada Kini.

Komentari

NA VRH