POSLJEDICE PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Jedna od najpogođenijih evropskih zemalja spašava ekonomiju: Investicijski fond od 150 milijardi eura

Dugoročna održivost duga zagarantirana je, izrađujemo planove i postupamo odgovorno kao što to Evropa uvijek čini, kazala je ministrica privrede Nadia Kalvino

Španija jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom. AFP

Avaz.ba

4.7.2020

Španska vlada priprema plan investicija vrijedan 150 milijardi eura za pomoć oporavku ekonomije od posljedica koronakrize, izjavio je u petak premijer Pedro Sančez (Sanchez).

Plan će se financirati sredstvima Evropske unije, objasnio je Sančez, misleći na fond EU-a za pomoć ekonomiji i sektorima najteže pogođenima koronakrizom.

Bit će to plan državnih investicija u kojem će biti mobilizirana i sredstva iz privatnih izvora - dodao je premijer u sjedištu vlade. 

Ministrica privrede Nadia Kalvino (Calvino) naglasila je da će dug koji će EU izdati kako bi pomogao članicama u konačnici biti vraćen. Bit će također održiv jer će se novcem financirati projekti koji će pomoći da privreda EU-a ponovo počne rasti, kao i prije koronakrize.

Dugoročna održivost duga zagarantirana je, izrađujemo planove i postupamo odgovorno kao što to Evropa uvijek čini - naglasila je ministrica na virtualnom panelu u organizaciji francuske savjetodavne kompanij "Cercle des Economistes". 

Evropska komisija predložila je da fond za oporavak bude vrijedan 750 milijardi eura te da se dio novca isplaćuje u obliku bespovratne pomoći, a dio kroz povoljne kredite.

Prijedlog još moraju odobriti čelnici članica EU koji će o njemu raspravljati na samitu 17. i 18. jula. Dogovor još nije postignut zbog prigovora fiskalno konzervativnih članica, uključujući Austriju i Nizozemsku. 

Španija bi trebala biti među zemljama koje će dobiti izdašnu podršku, oko 140 milijardi eura kredita i bespovratne pomoći, pišu agencije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.