POSLJEDICE PANDEMIJE KORONAVIRUSA

Jedna od najpogođenijih evropskih zemalja spašava ekonomiju: Investicijski fond od 150 milijardi eura

Dugoročna održivost duga zagarantirana je, izrađujemo planove i postupamo odgovorno kao što to Evropa uvijek čini, kazala je ministrica privrede Nadia Kalvino

Avaz.ba
04.07.2020 09:29

Španija jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom

Foto: AFP

Španska vlada priprema plan investicija vrijedan 150 milijardi eura za pomoć oporavku ekonomije od posljedica koronakrize, izjavio je u petak premijer Pedro Sančez (Sanchez).

Plan će se financirati sredstvima Evropske unije, objasnio je Sančez, misleći na fond EU-a za pomoć ekonomiji i sektorima najteže pogođenima koronakrizom.

Bit će to plan državnih investicija u kojem će biti mobilizirana i sredstva iz privatnih izvora - dodao je premijer u sjedištu vlade. 

Ministrica privrede Nadia Kalvino (Calvino) naglasila je da će dug koji će EU izdati kako bi pomogao članicama u konačnici biti vraćen. Bit će također održiv jer će se novcem financirati projekti koji će pomoći da privreda EU-a ponovo počne rasti, kao i prije koronakrize.

Dugoročna održivost duga zagarantirana je, izrađujemo planove i postupamo odgovorno kao što to Evropa uvijek čini - naglasila je ministrica na virtualnom panelu u organizaciji francuske savjetodavne kompanij "Cercle des Economistes". 

Evropska komisija predložila je da fond za oporavak bude vrijedan 750 milijardi eura te da se dio novca isplaćuje u obliku bespovratne pomoći, a dio kroz povoljne kredite.

Prijedlog još moraju odobriti čelnici članica EU koji će o njemu raspravljati na samitu 17. i 18. jula. Dogovor još nije postignut zbog prigovora fiskalno konzervativnih članica, uključujući Austriju i Nizozemsku. 

Španija bi trebala biti među zemljama koje će dobiti izdašnu podršku, oko 140 milijardi eura kredita i bespovratne pomoći, pišu agencije. 

Komentari

NA VRH