OBRATIO SE IZ BIJELE KUĆE

Tramp: Kina mora da snosi odgovornost za epidemiju

Američi predsjednik je najavio da će se boriti i poraziti "radikalnu ljevicu, marksiste, anarhiste, agitatore i pljačkaše"

Donald i Melanija Tramp: Obilježen Dan nezavisnosti. AFP

Avaz.ba

5.7.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da Kina mora da snosi potpunu odgovornost za epidemiju koronavirusa. Tramp je u govoru povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, istakao uspjeh u borbi protiv COVID-19 uprkos povećanju broja novozoraženih širom zemlje, prenosi Srna.

Pohvalio je američku "naučnu genijalnost" i istakao da će SAD sigurno imati terapijsko rješenje ili vakcinu mnogo prije kraja ove godine.

SAD imaju najveći broj umrlih i zaraženih od virusa. U posljednja 24 sata, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, potvrđeno je više od 43.000 novozaraženih. Posebno je teška situacija na Floridi, gdje je registrirano 11.458 novih slučajeva.

Vatromet ispred Bijele kuće. AFP

Tramp nije spomenuo da je od posljedica infekcije umrlo skoro 130.000 Amerikanaca. On je rekao da su SAD testirale skoro 40 miliona ljudi, a da je 99 odsto slučajeva infekcije "potpuno bezopasno".

I ovaj put Tramp je kritikovao demonstrante koji obaraju spomenike američkim historijskim ličnostima uz konstataciju da im je cilj uništenje, prenio je BBC. Američi predsjednik je najavio da će se boriti i poraziti "radikalnu ljevicu, marksiste, anarhiste, agitatore i pljačkaše".

On se obraćao na travnjaku ispred Bijele kuće zajedno sa suprugom Melanijom, a među okupljenima bili su i vojnici i zdravstveni radnici. Agencije javljaju da su demonstranti zapalili američku zastavu nakon govora predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.