MOSKVA

Parada i referendum koštali Rusiju više od pet milijardi dolara

Obustava rada iz Kremlja dodatni je udarac za rusku ekonomiju koja je pred oštrom recesijom i očekuje gubitak od dvije godine privrednog rasta

Neradni dani usred nedjelje zaustavili su privredu. Agencije

Avaz.ba

6.7.2020

Ruska vlada proglasila je dva dodatna neradna perioda kako bi održala Paradu pobjede i omogućila glasanje na referendumu, što je rusku privredu koštalo više od pet milijardi dolara, navode analitičari za "The Moscow Times".

Kako ocjenjuju, obustava rada iz Kremlja dodatni je udarac za rusku ekonomiju koja je pred oštrom recesijom i očekuje gubitak od dvije godine privrednog rasta kao rezultat epidemije koronavirusa.

Ruski zakonodavci odredili su da 24. jun bude neradan dan zbog održavanja parade povodom 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, koja je bila zakazana za nacionalni praznik 9. maja. 

Neradan dan bio je i 1. jul kako bi to bio posljednji dan nedjelje u kojoj je nacija glasala na referendumu o ustavnim reformama.

Neradni dani usred nedjelje zaustavili su privredu koja je tek počela da se otvara nakon produženog karantina u aprilu i maju, kažu ekonomisti. 

Ekonomista Vladimir Miklaševski za "The Moscow Times" procenjuje da je trošak oba praznika dostigao 300 milijardi rubalja u smislu izgubljene proizvodnje – ili više od 8,5 milijardi dolara tokom dva dana. 

Gubitak bi mogo biti i dvostruko veći jer, kako kaže, restorani, suvenirnice i turizam nisu mogli da iskoriste povećanje potrošnje zbog restrikcija usljed virusa korona. 

Ukupni negativni efekat dva dodatna neradna dana mogao bi da iznese oko 1,5 odsto mjesečnog BDP-a. Agencije

Heli Simola, viši ekonomista Instituta za privrede u tranziciji Banke Finske, dao je grubu procjenu da je taj gubitak iznio oko 0,4 odsto godišnjeg BDP-a Rusije - oko 6,8 milijardi dolara, prenosi B92.net.

Dmitrij Dolgin, ekonomista ING banke procjenjuje da je oko jedne trećine ruske privrede moralo da bude zaustavljeno tokom tih dodatnih neradnih dana, uglavnom u proizvodnji, građevini, finansijskom i obrazovnom sektoru.

- Ukupni negativni efekat dva dodatna neradna dana mogao bi da iznese oko 1,5 odsto mjesečnog BDP-a u juni i julu – ili oko 02-03 odsto godišnjeg BDP-a - rekao je on za "The Moscow Times".

Izraženo u novcu, to je ekvivalent između 3,4 i 5,1 milijardu dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.