NEOBIČNA PRAVILA

Japanski grad zabranio hodanje i gledanje u mobitel u isto vrijeme

Istraživanje japanske telekomunikacijske kompanije NTT pokazalo je da pješaci zureći u mobitel gube 95 posto vidnog polja

Neobična zabrana ima široku podršku građana. Agencije

Avaz.ba

6.7.2020

Japanski grad prošle je sedmice zabranio naviku koju viđamo širom svijeta - hodanje s očima prikovanim za mobitel.

Putnici koji stignu na glavni kolodvor u Jamatu, gradu sa 250.000 stanovnika, bit će dočekani obavijestima, pisanim i zvučnim, o novouvedenoj zabrani koja se odnosi na hodanje svim ulicama, trgovima i parkovima. 

- Dok hodate gradom zabranjeno je korištenje mobitela. Molimo vas koristite se telefonima kad prestanete hodati - čuje se iz zvučnika.

Čini se da neobična zabrana ima široku podršku građana, mladih i starijih. I premda zasad nije propisana kazna, rijetko tko je krši.

I premda zasad nije propisana kazna, rijetko tko je krši. Agencije

Istraživanje japanske telekomunikacijske kompanije NTT provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da pješaci zureći u mobitel gube 95 posto vidnog polja.

Kompanija je provela simulaciju koja ukazuje što bi se dogodilo kada bi 1.500 ljudi prelazilo ulicu ispred tokijskog kolodvora Shibuya, najužurbanijeg pješačkog prijelaza u svijetu, i istodobno gledalo u svoje mobitele.  

Rezultati su pokazali da dvije trećine pješaka ne bi prešlo na drugu stranu bez incidenta, međusobnog sudaranja ili pada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.